Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Publius Vergilius Maro (70 – 19)

Římský básník. Pocházel z chudé rodiny,podporoval ho(a Horatia) bohatý příznivec umění Maecenas, a byl i chráněncem císaře Augusta. Cestoval i v Řecku a Malé Asii. Na zpáteční cestě zemřel v jadranském přístavu Brindisi.

Proslavil se třemi básnickými díly:

Aeneis - Nedokončený hrdinský epos, poslední a vrcholné Vergiliovo dílo.

Básník v něm tematicky navázal na homérské zpěvy. Účastník trojské války a občan Tróje Aeneas na pokyn bohů prchá s otcem Anchisem, synáčkem Ascaniem a svými druhy z hořícího města, aby hledal novou vlast. Po sedmiletém bloudění Středozemním mořem a mnohých dobrodružstvích je bouří zahnán k africkému pobřeží k městu Kartágu. Zamiluje se do tamní královny Didony, jíž vypráví nešťastný osud Tróje. Puzen příkazem Jupiterovým pokračuje v cestě, což zamilovanou královnu dožene k sebevraždě. Na další pouti se Aeneas ocitne v podsvětí, kde nahlédne do budoucnosti své i římské říše, kterou založí. Posléze přistane při ústí řeky Tibery, kde ho přivítá král Latinus, který mu nabízí za ženu dceru Lavinii. Jejím nápadníkem je však rutulský panovník Turnus. Po dlouhém boji mezi Rutuly a Aeneovou

Český jazyk

2

A

Antická literatura


družinou spor o ruku Lavinie rozhodne osobní souboj mezi Turnem a Aeneem. Vítězný Aeneas zakládá město Lavinium, sídlo latinského národa a zárodek budoucího Říma.

Epos vycházející z mytologické základny splňuje ideologický záměr být oslavou římské velikosti a Augustových politických cílů. Idealizace římsko-italského dávnověku a božská vůle, které určují Aeneovy činy, citová patetičnost, vzruch a dramatičnost dějů, jasná kompozice, stylová a slovní vytříbenost i zvukomalebnost hexametrů činí z Aeneidy stěžejní dílo římské literatury. Současníky byla nadšeně přijata, záhy se stala učebním textem ve školách a inspirací nástěnných maleb a mozaik. Vergilius se stal jedním z hrdinů Dantovy Božské komedie, báje o Aeneovi byly častým námětem středověké rytířské epiky a podnětem velkých renesančních eposů (Ariostův Zuřivý Roland, Tassův Osvobozený Jeruzalém, Camoésovi Lusovci).

Zpěvy rolnické („Georgica“) – didaktický epos věnovaný praktickým radám o pěstování obilí, vinohradnictví, chovu dobytka a včelařství, oslavě rolnické práce a prostého venkovského života (1.verš-„Omnia vincit labor.“)

Zpěvy pastýřské („Bucolica“) – cyklus oslavující idylický život pastýřů v dávné Arkádii, zasvěcený převážně lásce a poezii („Omnia vincit amor.“).Jednotlivé básně psány formou eklogy.

Žádné komentáře:

Okomentovat