Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

BOUŘE (The Tempest)

Pozdně renes. poetické drama vyjadřující vztahy mýtu a umění, utopie a skutečnosti.

Koráb s neapolským králem Alonzem a jeho dvořany ztroskotá u neznámého ostrova. Bouři způsobil ostrovní vládce Prospero svou magií. Prospero je vyhoštěný milánský vévoda, jehož před 12 lety vydal s dcerkou Mirandou napospas moři vlastní bratr Antonio, kterému Prospero předal vládu, aby se mohl více věnovat vědám. Prospero se s Mirandou zachránil na ostrově a podrobil si jeho původní obyvatele: přinutil neučenlivého divocha Kalibána, potomka ostrovního boha Seteba a čarodějnice Sycorax, aby pro ně konal hrubé práce, a osvobodil Ariela, ducha, který se stal nástrojem jeho umění a v této chvíli i vykonavatelem pomsty na Antoniovi a Alonzovi (jemuž Antonio zaprodal milánské vévodství). Mstící se Prospero se přímo s požitkem stylizuje do role “Osudu, jemuž je tento nižší svět nástrojem”. Ukládá zkoušky králevici Ferdinandovi, aby se mohl stát Mirandiným snoubencem, přivádí k šílenství své nepřátele a nechá je bloudit po ostrově. Podobně trestá i jejich služebnictvo - klauny Stefana a Trinkula, kteří se proti němu spikli s Kalibánem. K soucitu s potrestanými jej přivádí Ariel. Prospero se zříká své kouzelné moci, nabízí nepřátelům smír, dává svobodu Arielovi a vrací se do Milána s “každou třetí myšlenkou na hrob”.




MACBETH

Pozdně renesanční tragédie, dramatické ztvárnění konfliktu individualistické osobnosti s řádem světa.

Macbeth je vojevůdcem skotského krále Duncana. Při návratu z vítězné bity se setká s čarodějnicemi, které mu předpoví, že se stane thénem z Cowdoru a králem. Banquovi, který jede s ním, že jeho potomci budou králi. Macbeth je opravdu jmenován thénem z Cowdoru a tak se rozhodne uskutečnit i druhou část věštby. Nejprve váhá, ale jeho žena lady Macbeth ho přesvědčí, aby zabil krále. Z vraždy jsou obviněni sloužící, které si údajně najali královi synové Malcolmem a Donalbain. Oba odjíždějí ze země. Macbeth se stane králem. Rozhodne se odstranit Banqua. Podaří se mu to. Přepadení však přežije jeho syn Fleance. Skotský šlechtic Macduff odjíždí k anglickému dvoru, kde je i Malcolm, aby požádal anglického krále, aby vytáhl proti Macbethovi. Macbeth nechá povraždit Malcolmovu rodinu. Čarodějnice opět věští.

Macbeth má zemřít až “...od Biznamu les v boj proti němu pohne útokem po chisinanském chlumu vysokém” a má být zabit tím, kdo nebyl z ženy narozen (z lůna ženy). Věštba se vyplní. Anglický král vytáhne do Skotska. Lady Macbeth spáchá sebevraždu. Vojsko anglické se snaží zakrýt svůj počet tak, že každý voják před sebou nese větev ze stromu a tak se pohne les. Macbeth zabije Macduff, který byl vyříznut před­časně z těla matky. Malcolm se stane skotským králem.


Žádné komentáře:

Okomentovat