Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Antická literatura

  • potrpěl si na div. efekty a vzrušený, velkolepý jazyk

  • náboženské a morální problémy

  • jeho bohové jsou neúprosně spravedliví a bez chyb (na rozdíl od Homéra)

  • bohové řídí lidské osudy

- zachycuje zrod athénské demokracie (aeropag), řec.-per. války

Sofoklés (496 – 406)

Autor tragédií, působil také jako herec, mnohokrát zvítězil v dramatických soutěžích a zastával významné společenské a státnické funkce. Od trilogií ustoupil k tvorbě hutně koncipovaných jednodílných tragedií, plně respektující aristotelovskou trojí jednotu místa, děje a času.

Ze 120 her se dochovalo sedm,např:

Antigona - Odehrává se opět v Thébách. Antigoniny bratři Polyneikos a Eteoklés se při boji o moc navzájem zabijí. Vládce Théb Kreón dovolí pohřbít pouze toho, který ve sporu bránil jeho zájmy. Antigona překročí Kreontův zákaz a Polyneika pohřbí. Kreón jí za trest nechá zazdít. Jeho syn Haimón, který jí miluje, se snaží Antigonu zachránit. Přichází však pozdě a zabijí se. Kreontova manželka se zabíjí poté, co se dověděla o synovi smrti. Teprve potom Kreonovi dochází chyba jeho rozhodnutí, ale už zůstává sám. To je trest Bohů.

Srážka mezi mocí a mravním principem je i generačním konfliktem. Mladí (Antigona a Haimón) reprezentují svědomí, rozum, hlubinný étos. Jsou ochotni o svých názorech diskutovat, vysvětlovat a přesvědčovat odpůrce. Kreón jako představitel staré generace a ztělesnění sveřepé moci staví svou autoritu na neodmlouvavé poslušnosti a strnulých dogmatech.

Elektra

Oidipus král - Oidipovu otci Láiovi je předpovězeno, že bude zavražděn svým synem a ten si potom vezme svou matku. Proto se snaží Oidipa zabít. Oidipus je vychován jinde. Jako dospělý se dozví tuto věštbu a aby jí unikl odejde od svých domnělých rodičů. Po cestě se střetne se svým pravým otcem a nic netušíc ho zabije. Oidipus se dostane až do Théb, které zbaví sfingy, stane se zde vladařem a ožení se se svou matkou Iokastou. Na Théby je seslán mor. Oidipus pošle pro věštce Teiresia a ten mu zjeví celou pravdu. Oidipus zpytuje své svědomí, oslepí se, opustí vladařský dům a bloudí světem.

Smyslem dramatu je hluboká víra v člověka, v jeho rozumové a mravní hodnoty. Oidipus neustále hledá pravou příčinu věcí, je připraven za vinu i nevědomky spáchanou vraždu nést odpovědnost a přijmout trest. Jako manžel, otec a vládce myslí na blaho svých nejbližších a své obce a chrání je před pohromami. Filmově ztvárněno P. P. Pasolinim.

Žádné komentáře:

Okomentovat