Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3.HELÉNSKÉ období(4. – 1. stol. př. Kr.)

Řecká literatura proniká do celého světa díky rozmachu říše Alexandra Makedonského. Příznačný je kosmopolitismus (světoobčanství) a zvyšování zájmu o lidské soukromí. Z tohoto období se dochovalo nejméně památek. Je to také doba rozvoje exaktních věd (Eukleidés, Archimedés). Vzniká tzv. nová komedie, jejímž hlavním představitelem je Menandros. Historik Polýbios popsal punské války. Dochovaly se především pastýřské idyly (příjemné a dobře končící básně) sicilského básníka Theokrita (310 – 250).


ŘÍMSKÁ LITERATURA (od 3. stol. př. Kr. do 5. stol. n. l.)

4 období:ARCHAICKÉ, ZLATÉ, STŘÍBRNÉ, ÚPADKOVÉ

1.ARCHAICKÉ období (3. stol. př. Kr.)

Nejprve překlady z řečtiny (epika a drama). Navázáním na řecké vzory a využitím některých lidových prvků vznikla římská komedie

Titus Maccius Plautus (251 - 184)

Jeho komedie jsou velmi volnými překlady řeckých originálů, nikoli ovšem staré politické a osobní komedie Aristofanovy, ale pozdější komedie helénistické s jejími náměty a společenskými typy, vzatými z denního života. Zamilovaní mladíci, dívky, které upadly do otroctví, nevěstky z vyšší společnosti, prohnaní otroci, kuplíři, vojáci, oklamaní bohatí otcové a lakomci tu jsou oblíbenými postavami. K obvyklým námětům patří láska nebo rozloučení blízkých osob a opětné šťastné shledání, které bývá dílem náhody a rozvazuje komickou zápletku.

Známá je Komedie o hrnci - vypráví o lakomci, který zakope skříňku s penězi a je vydírán nápadníkem své dcery. Vliv na Moliera

Pseudolus -Slavný typ prohnaného otroka, je sluhou mladíka Kallidóra. Mladík se zamiluje do dívky, která je v moci kuplíře. Ten ji právě prodal jakémusi vojákovi. Část ceny byla již zaplacena a obchodník očekává vyplacení zbytku, aby dívku vydal. Zbývá tedy jen krátká doba k jednání a malá naděje, že Kallidóros dívku ještě získá. Nešťastnému mladíkovi pomůže v nouzi Pseudolus, který podvede vojákovy posly a napálí nakonec kuplíře. Upřímná láska je odměněna, dívka osvobozena, chytrost a důvtip otroka triumfují nad vyděračstvím a lakomstvím. Mladík dostane svou dívku a Pseudolus peníze, které vyhraje v sázce s lakomým starcem, otcem Kallidórovým. Parafráze: Goldoni – Sluha dvou pánů.

Chlubný voják Podobně prostě morální obsah, komedie. I tady pomůže mazaně otrok získat pro svého pána milovanou dívku. Napáleným je tentokrát voják, nadutě chvastoun.

Žádné komentáře:

Okomentovat