Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Marcus Tulius Cicero (106 – 43)

Řečník, filosof, autor řady politických a soudních řečí. Vyšvihl se z chudoby na nejvyšší místa (homo novus). V roce 63 vykonával úřad konzula. Způsob jeho řeči chápeme jako vzor latinské rétoriky a literatury (ciceronská latina). Ve svých spisech porovnával učení řeckých filosofů (eklektik – přejímal z Řecka).

Český jazyk

2

A

Antická literatura


  • řeči soudní a politické

Orationes in Verrem (Řeči proti Verrovi) – sicilský prokunzul Verres vydíral tamní obyvatelstvo v takové míře, že jej sicilští občané žalovali, obžalobu vedl Cicero

In Catilinam orationes quattuor (Čtyři řeči proti Katilinovi) – odhalení spiknutí Katiliny v době Ciceronova konzulátu

  • spisy filosofické

(Tusculské rozhovory, Kato starší o stáří, Učení Akademiků)

PAMĚTI(MEMOÁRY):

Gaius Julius Caesar (100 – 44)

Římský státník, vojevůdce a spisovatel. Působil v Galii Zaalpské, kterou vojensky dobyl a pacifikoval. Z té doby pocházejí Zápisky o válce Galské ,se svým věcným, až strohým slohem (ER-forma – 3. osoba).

LYRIKA:

-triumvirové lásky, elegikové: Tibullus (54 – 19), Propertius (50 – 15) a Catullus

Gaius Valerius Catullus(87 – 54)

Nejlepší jsou jeho drobné básně věnované přátelům a nepřátelům. Vrcholu dosáhl v milostné poezii. Dochované básnické dílo tvoří 116 básní rozdělených formálně do tří částí: první obsahuje drobnou lyriku, druhá rozsáhlejší skladby a v třetí je soustředěna milostná a přírodní lyrika, epigramy a elegie.

Živý a trvalý odkaz Catullovy poezie tvoří satirické epigramy, především však milostná a přírodní lyrika inspirovaná rodným krajem kolem Verony. Jejím vrcholem jsou milostné básně věnované smyšlené milence Lesbii. Inspirací pro ně byl básníkův zjitřený vztah ke starší krásné a nevázané ženě Clodii. Catullus v nich zachytil historii své osudové lásky od prvního okouzlení, přes vrcholné štěstí, milenecké spory až k hlubokému zklamání a rozchodu způsobeném milenčinou zradou.

Catullus, který vycházel z dokonalé znalosti řeckých a helénistických vzorů, uchvacuje jednak prostotou a spontánností, jednak experimentálním pojetím,jimiž položil základ klasické římské poezii a ovlivnil i novodobou evropskou lyriku.

Žádné komentáře:

Okomentovat