Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výše dávky:

Plný invalidní důchod je tvořen základní výměrou v pevné částce (1310 od 1.7.1998) a procentní výměrou stanovenou procentní sazbou z výpočtového základu, podle doby pojištění získané ke dni vzniku plné invalidity a do doby dopočtené do dosažení důchodového věku. Při stanovení dopočtené doby jde u ženy vždy o dopočet do důchodového věku bezdětné ženy, bez ohledu na počet vychovaných dětí. Dopočet se neprovádí v případě plné invalidity vzniklé následkem úmyslného poškození zdraví nebo úmyslného trestného činu pojištěnce.
Výše procentní výměry činí 1,5 % výpočtového základu za každý celý rok pojištění, včetně dopočtené doby, nejméně 770 Kč měsíčně. Jestliže pojištěnci ke dni vzniku nároku na plný invalidní důchod trval nárok na částečný invalidní důchod, činí výše procentní výměry plného invalidního důchodu nejméně částku, kterou činila procentní výměra dosavadního částečného invalidního důchodu.

Doba poskytování:
Poskytuje se po dobu trvání plné invalidity, s případnými důsledky, dojde-li k souběhu nároků na důchody nebo jejich výplatu
Na výplatu plného invalidního důchodu nemá vliv případný příjem z výdělečné činnosti konané na území ČR.
Je-li poživatel plného invalidního důchodu výdělečně činný v cizině, po dobu této výdělečné činnosti se mu důchod nevyplácí.

Žádné komentáře:

Okomentovat