Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podmínky vzniku nároku:

Zjišťuje se z období před vznikem částečné invalidity; u pojištěnce staršího 28 let z posledních 10 let před vznikem nároku částečné invalidity. Do potřebné doby pojištění se zahrnují i náhradní doby pojištění. Za tuto dobu se považuje i doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole v ČR před dosažením 18 let věku, nejdříve však po ukončení povinné školní docházky. Podmínka získání potřebné doby pojištění se považuje za splněnou i tehdy, byla-li získána v kterémkoliv období 10 let dokončeném po vzniku částečné invalidity (u pojištěnce mladšího 24 let se v takovém případě vyžadují aspoň 2 roky pojištění).
Podmínka se považuje za splněnou, pokud bezprostředně před vznikem částečné invalidity byl pobírán plný invalidní důchod přiznaný za podmínek uvedených u plného invalidního důchodu.
Pokud částečná invalidita vznikla následkem pracovního úrazu, nebo nemoci z povolání, potřebná doba pojištění se nevyžaduje.


Výše dávky:
Částečný invalidní důchod je tvořen základní výměrou v pevné částce (1310 od 1.7.1998) a procentní výměrou stanovenou procentní sazbou z výpočtového základu, podle doby pojištění získané ke dni vzniku částečné invalidity a doby dopočtené do dosažení důchodového věku; dopočtená doba se hodnotí stejným způsobem jako u plného invalidního důchodu.
Výše procentní výměry činí: 0,75 % výpočtového základu za každý celý rok pojištění, včetně dopočtené doby, nejméně 385 Kč měsíčně
Výše částečného invalidního důchodu může být krácena pro souběh s příjmem z výdělečné činnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat