Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ŽÁDOST O DŮCHOD A PŘIZNÁNÍ DŮCHODU

Všechny důchody se přiznávají na základě žádostí pojištěnců. Pro sepisování žádosti o důchod platí stanovená pravidla.

Předstihové řízení
Je to první fáze řízení o přiznání důchodu, která probíhá již v období před vznikem nároku na starobní důchod. Je to fáze přípravná, jejíž účelem je podat pojištěnci informaci o skutečnostech, které má Česká správa sociálního zabezpečení ve své evidenci. Zaměstnavatel je povinen pro své zaměstnance požádat na předepsaném tiskopisu ČSSZ o výpis dob pojištění, které má ve své evidenci. Žádost je zaměstnavatel povinen odeslat nejdříve 2 roky a nejpozději 1 rok před rokem, v němž pojištěnec dosáhne důchodového věku. Není rozhodné, kdy občan hodlá o přiznání starobního důchodu požádat. ČSSZ zasílá výpis přímo občanovi (nikoliv zaměstnavateli), a to do 3 měsíců po obdržení žádosti. Pokud občan není v uvedeném období zaměstnán nebo je osobou samostatně výdělečně činnou, může se obrátit na příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení, aby žádost o výpis podala.

Ve výpisu dob pojištění z evidence ČSSZ je uveden přehled dob pojištění, které má tento orgán ve své evidenci, a přehled neprokázané doby, tj. doby, kterou ČSSZ nemá ve své evidenci.

Na základě výpisu by si měl občan zajistit doklady o době, která není uvedená ve výpisu v přehledu dob pojištění, aby tyto doklady mohl přiložit k žádosti o důchod. Při podání žádosti občan rovněž předkládá výpis dob pojištění, který mu ČSSZ zaslala.

Žádné komentáře:

Okomentovat