Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Změna skutečností rozhodných pro nárok na dávku nebo její výši:

Oprávněná osoba je povinna okresnímu úřadu hlásit veškeré změny ve skutečnostech majících vliv na nárok na dávky, jejich výši nebo výplatu a to písemně ve lhůtě 8 dnů. Ve stejné lhůtě je povinna vyhovět výzvě okresního úřadu a osvědčit skutečnosti rozhodné pro nárok na dávku nebo její výši, Nesplnění ohlašovací povinnosti má za následek, že tato osoba je povinná vrátit částky vyplacené na dávkách, které ji nenáležely nebo náležely v jiné výši.

Dojde-li k jakékoliv změně v rozhodných skutečnostech, nárok se znovu posoudí a to ke dni, ke kterému ke změně došlo. Nejčastěji půjde o změnu okruhu společně posuzovaných osob, dovršení určitého věku, změna zdravotního stavu...

Zúčtování přeplatků:
Je zákonem zajištěná možnost přeplatek na dávce státní sociální podpory srazit z později přiznané dávky. Přitom nemusí jít o dávku stejného druhu.

Výplata dávek:
1. Opakující se dávky se vyplácí měsíčně pozadu a to nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci za který náležely
2. Jednorázové dávky se vyplácejí nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci v němž byly přiznány
Zákon stanoví, že dosahuje-li dávka malé částky (do 100 Kč), vyplácí se za čtvrtletní období. Okresnímu úřadu se dává možnost sjednat období ještě delší. Prodloužené období nesmí přesáhnout jeden rok.

Žádné komentáře:

Okomentovat