Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

 Fáze leasingu

Subleasing – mezi uživatelem a poskytovatelem je zprostředkovatel. V praxi často výrobce převádí na lessora vlastnictví k předmětu, ale věc odevzdá přímo uživateli, na něhož lessor převádí práva uplatňovat nároky z KS; lessor se vůči výrobci zavazuje zaplatit KC // věc pronajímá uživateli, který se mu zavazuje platit leasingové splátky (sml. smíšená). Pak převod vlastnictví z lessora na uživatele (sml. o koupi najaté věci).

 Druhy leasingu:
 operativní – krátkodobé pronajímání věci / na neurčitou dobu s možností vyvolat zánik závazku ve velmi krátké lhůtě. Pronajímatel nese rizika spojená s pořízením věci a zejména s morálním opotřebením. Předmětem většinou věci široce využitelné. Jde o nájemní sml. Uživatel nemůže koupit pronajatou věc a většinou ji musí udržovat a nese nebezpečí škody.
– Revolving-leasing – poskytovatel nahrazuje předměty technologicky zastaralé za novější;
– Term-leasing – nemění předmět.
 finanční – poskytovatel vystupuje jako poskytovatel úvěru. Smluvní vztah na urč. delší dobu; zásadně nelze ukončit výpovědí. Úhrn leasingových splátek = KC + N na financování koupě + kalkulovaný zisk. Rozdíl KC a ∑ leasingových splátek = leasingová přirážka. Uživatel nese riziko vzniku škody, často na něj poskytovatel převádí také svá práva z odpovědnosti za vady; má právo koupit si po vypršení doby předmět za zůstatkovou cenu (klauzule v LS / zvláštní sml. o koupi najaté věci).
 přímý – výrobce sám // poskytovatel, zůstává vlastníkem věci do uzavření KS (sml. o koupi najaté věci). Nesjednává se leasingová přirážka, protože je již zahrnuta v KC.
– Zpětný leasing – řešení finanční problémů PL; prodají lessorovi své zařízení a zpětně si je pronajmou.

Žádné komentáře:

Okomentovat