Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTI O DŮCHOD

Řízení o přiznání důchodu se zahajuje na základě písemné žádosti. Žádost sepisuje zaměstnavatel nebo Okresní správa sociálního zabezpečení s občany na předepsaných tiskopisech. K žádosti občan přikládá potřebné doklady. Jde jednak o doklady prokazující dobu pojištění, která není v evidenci ČSSZ, jednak doklady prokazující další rozhodné skutečnosti.

Žádost by měla být podána asi 3 měsíce přede dnem, od něhož občan požádá o přiznání důchodu. Občan však může podat žádost i v kratší době nebo i zpětně.

ROZHODNUTÍ O DŮCHODU
Rozhodnutí o důchodu se vydává vždy písemně. V rozhodnutí se uvádí, od kterého dne byl důchod přiznán a v jaké výši a dále jsou v rozhodnutí uvedeny skutečnosti, které byly vzaty v úvahu při výpočtu důchodu. Součástí rozhodnutí je tzv. osobní list důchodového pojištění, kde je uveden přehled jednotlivých dob pojištění, vyměřovací základ v jednotlivých kalendářních letech, počet vyloučených dob a koeficient nárůstu všeobecného vyměřovacího základu; dále je zde uveden součet dob pojištění a postup při stanovení výpočtového základu. Z osobního listu důchodového pojištění se občan může přesvědčit, zda byly při výpočtu jeho důchodu vzaty do úvahy všechny údaje a zda je výpočet správný.

Písemné rozhodnutí se nevydává, jde-li o hromadné zvyšování vyplácených důchodů; v těchto případech obdrží občan písemné oznámení o zvýšení důchodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat