Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nárok na vdovský důchod dále zaniká:

1. uzavřením nového manželství; při zániku nároku z tohoto důvodu náleží vdově částka ve výši 12 měsíčních splátek vdovského důchodu, na který měla vdova nárok ke dni zániku nároku na vdovský důchod;
2. dnem právní moci rozhodnutí soudu o tom, že vdova úmyslně způsobila smrt manžela jako pachatelka, spolupachatelka nebo účastnice trestného činu
3. Stejné podmínky platí pro vznik, zánik nebo opětovný vznik nároku na vdovecký důchod, s tím, že věková podmínka činí u vdovce 58 let.

Výše dávky:
Vdovský (vdovecký) důchod je tvořen základní výměrou v pevné částce (1310 od 1.7.1998) a procentní výměrou ve výší 50 % procentní výměry starobního důchodu nebo plného invalidního důchodu na který měl nebo by měl nárok manžel (manželka) v době smrti, nebo 50 % procentní výměry částečného invalidního důchodu po poživateli tohoto důchodu, který ke dni smrti nesplňoval podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na plný invalidní důchod nebo na starobní důchod.

Doba poskytování:
Vdovský (vdovecký) důchod náleží po dobu jednoho roku od smrti manžela (manželky), poté při splňování některé z podmínek vzniku nároku po uplynutí doby jednoho roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat