Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Swapy

n skládá se ze dvou současných aktů v opačném směru - tj. koupě a prodeje téže částky v téže devize, přičemž jedna operace je promtní, druhá termínová
Dvě zúčastněné strany si vyměňují určité množství dvou různých měn a za jistou dohodnutou dobu dojde k jejich zpětné výměně. Cena swapu je dána rozdílem v cenách směňovaných jmenovitých částek obou měn.

Swapovou operaci provádí banka, je-li pro ni úrokově výhodná, např. výhodnější než devizová konverze

V současné době jsou swapové operace používány nejen pro operace devizové ale též úrokové. Při úrokových swapech jde o výměnu toků úrokových plateb různého druhu.

Subjekty ve swapových obchodech
n partner ve swapovém obchodu
n zprostředkovatel bez převzetí rizika
n zprostředkovatel s převzetím rizika
n subjekt uzavirající swapový obchod

Banky na sebe zpravidla berou úlohu zprostředkovatele, prostředkujícího obchodníka a subjektu uzavírajícího swapový obchod.

Smyslem swapových operací je také se dostat na určitý trh. Swapové operace se mohou týkat závazků či pohledávek, časteji však závazků.

Devizové operace typu „financial futures“ a „optionsů

Společným znakem finančních derivátů je, že se jedná o kontrakt na koupi či prodej určitého aktiva, které se mají uskutečnit v budoucím časovém termínu za podmínek stanovených v současnosti a vtělených v kontraktu. Jedná se o nárok toho, kdo kontrakt zakoupil, na plnění závazku druhého účastníka, který kontrakt prodal. Předmětem obchodů s finančními deriváty, podkladovými aktivy, jsou cenné papíry, devizy, zlato, úrokové míry, akciové indexy i samy derivátové kontrakty.

Finanční termínové kontrakty má dva základní cíle:
n hedging - zajistit se natrhu před ztrátou
n trading - účel dosažení zisku, spekulace

Účastníci trhu finančních termínových kontraktů typu FF
n přímé - členové burzynepřímé - kdo nejsou členy

Žádné komentáře:

Okomentovat