Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. Charakteristika globalizace mezinárodních finančních trhů

1. (faktory globalizace mezinárodních fanančních trhů, proces mezinárodní liberalizace a deregulace, mezinárodní tok peněžních zdrojů, důvody vzniku mezinárodnícho měnového systému)

Faktory globalizace mezinárodních finančních trhů
Globalizace finančních trhů je jev poměrně nedávný. Až do 80. let byly domácí trhy dostatečně nezávislé a neměly vazby na mezinárodní úrovni. Reagovaly pouze na silné rušivé jevy, na změny měnových cyklů nebo mezinárodní pohyby v tocích investic, ale zejména mezi rozvinutými trhy. Chování trhů ovlivňovaly otázky politické či ekonomické. Vyjímky se ze zřejmých důvodů objevily zejéna na devizových trzích a u hlavních měn (USD, japonský jen, německá marka).

Dnes je finanční svět velmi odlišný. Globalizovány jsou jak finanční trhy, internacionalizovaly se i firmy, investoři a dostupné finanční produkty.
K této výrazné transformaci světových finančních trhů v posledních dvou desetiletí přispěly dva hlavní foktory:
· Technologické inovace - které možňují větší rychlost přenosu informací, komunikace a dokončování transakcí (zlepšení efektivnosti trhu)
· proces liberalizace a deregulace, který zvýšil komkurenceschopnosti finančních trhů a možnit zavádět nové výrobky (investoři si mohou volit finanční investice dle výnosnosti, rizika na mezinárodní úrovni, společnosti alternativní zdoroje financování a doplňkové nástroje krytí rizika)

Tyto faktory umožnili mezinárodní tok kapitálu a tedy vyrovnávání nabídky a poptávky, takže úspory se zpřístupnily pro investování

Žádné komentáře:

Okomentovat