Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nástroje financování poskytované EBRD:

1) půjčky,
2) kapitálové účasti,
3) záruky.

X Mezi nástroje nepatří konverze.

ad 1) Půjčky - jsou přizpůsobeny podmínkám projektů, v nichž EBRD nese úvěrové riziko, žádá však zajištění aktivy investora, převodem práv akcií nebo spojením s kapitálovou investicí. Půjčky jsou poskytovány ve volně směnitelných nebo i v místních měnách, zpravidla nejsou požadovány vládní záruky na půjčky soukromým podnikům. Podkladem pro posouzení žádosti o úvěr jsou podnikem zpracované projekce tvorby zdroj (cash flow).

ad 2) Kapitálové účasti - v různých formách včetně upisování kmenových nebo prioritních akcií, podřízeného dluhu, dluhopisů nebo podílových listů na splatitelné předchozí akcie. Účast je vždy menšinová, koncepce vystoupení z ní je od počátku jasně formulována. EBRD se může rovněž zaručit, že převede k určitému budoucímu termínu část emise akcií nebo jejich protihodnotu do veřejných či soukromých rukou.

ad 3) Záruky - prostřednictvím záruk může EBRD pomoci nabyvatelům úvěru získat finanční prostředky.

Prostředky pro financování projektů získává EBRD, obdobně jako Světová banka, na trzích obligací. Kde je to možné, získává i partnery pro spolufinancování. Při spoluúčasti na financování projektu lze použít některou z forem uvedených níže.

Žádné komentáře:

Okomentovat