Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sestavení a řízení portfolia.

Portfolio finančních aktiv sestavujeme podle určitých vybraných kriterií např.: časování trhu (předpovídání pohybu cen) ; výnosnost ; riziko
Řízení portfolia spočívá v permanentním analyzování finančních aktiv, jejich složení, a v úpravě portfolia na základě analýz. Jde tedy i o změnu investiční politiky, prodej a nákup aktiv portfolia, přihlížení k transakčním nákladům , vývojovým perspektivám…
Míra rizika vyjadřuje odhad pravděpodobné odchylky očekávaného výsledku od výsledku skutečného. Lze vyjádřit jako rozptyl výnosu portfolia nebo jako směrodatnou odchylku (druhá odmocnina rozptylu).
Vhodné sestavení portfolia = riziko nižší než riziko kteréhokoli FA v něm obsaženého. Portfolio nesmí být průměrem rizik FA v něm obsažených.
Snížení rizika je tedy založeno na diverzifikaci FA v portfoliu.
Pokud se za určitých předpokladů investor rozhoduje mezi očekávaným výnosem a rozptylem portfolia , při jeho volbě, mluvíme o základní myšlence Markowitzova modelu normativní ekonomie. (poměr výnosnosti a rizik) ? rovná se celkové riziko portfolia souhrnu rizik jednotlivých FA ? – ne !
Hodnocení výkonnosti portfolia.
Není nic jiného, jako poměřovat jeho výnosnost ve vztahu k riziku. Na základě toho pak investor upravuje a mění strukturu i objem portfolia finančních aktiv.
Výnosnost portfolia vypočítáme jako vážený průměr očekávaných individuálních výnosů jednotlivých finančních aktiv obsažených v portfoliu.
Kovariance měří sílu lineárního vztahu mezi 2 proměnnými, směr vzájemného pohybu výnosnosti CP.
Kladná kovariance – mění se stejným směrem = korelované výnosy.
Negativní kovariance – opačný pohyb = negativně korelované výnosy.
Nulová hodnota kovariance – není souvislot = nekorelované výnosy.
Korelace vyjádřuje vzájemný vztah výnosnosti jednotlivých aktiv.
Z uvedeného vyplývá že je potřeba určit i souvislost měřenou korelačním koeficientem jednotlivých finančních aktiv v portfoliu.

Žádné komentáře:

Okomentovat