Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

30. Devizové obchody

Význam mezinárodního peněžního oběhu

Hospodářství ČR je úzce propojeno se zahraničními ekonomikami. Mezinárodní hospodářské vztahy jsou doprovánezy platbami v zahraničním obchodě za
n zboží a služby
n poskytováním a splácením zahraničního úvěru
n platbami spojenými s úložkami vkladů domácích subjektů v zahraničí
n s investicemi v zahraničí
n inkasy a úhradami zisků či jiných důchodů tímto kapitálem produkovaných atd.

Prostřednictvím mezinárodního peněžního oběhu dochází k různým formám mezinárodní spolupráce a styků zejména mikroekonomické oblasti spojeným s pohybem peněžních plateb.

Valuty
cizoměnové peněžní prostředky ve formě bankovek, státovek a oběžných mincí

Devizy
peněžní prostředky v cizí měně, které jsou na účtech u tuzemských nebo zahraničních peněžních ústavů nebo s nimiž lze nakládat na základě zahraničních platebních instrumentů, anebo dokumenty, s nimiž je spojeno právo na peněžní plnění v cizí měně

Devizový kurz
určitý kvantitativní poměr, v němž je jedné jednotce domácí měny přiřazován určitý počet zahraničních jednotek, či naopak. Je to cena měny vyjádřená v jednotkách jiné měny.
Měny používány jak ve vnitřním, tak ve vnějším platebním oběhu se nazývají volně směnitelné měny. Pro oficiální vyhlášení či stanovení úrovně kurzu je používán název revalvace či devalvace.

Operace na devizovém trhu
n provádějí se v souvislosti s úhradami za dovoz a inkasy za vývoz, s upisováním splácením půjček, resp. S poskytováním úhradou zahraničních bankovních úvěrů atd.

V současné době k devizovým operacím patří:
n operace promptní (tzv. spot operace)
n operace termínované (forward) - např. swapy, operace financial futures a options

Pro devizový trh se charakteristická nestabilita kurzů deviz. Výrazně se zvyšuje riziko ztrát, ale i možnost dosahování zisků.

Žádné komentáře:

Okomentovat