Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Aktivity Evropské banky pro obnovu a rozvoj

(hlavní cíle EBRD, organizace EBRD, nabídka produktů EBRD, formy spoluúčasti EBRD na financování projektů, zásady poskytování půjček EBRD)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evropská banka pro obnovu a rozvoj (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD, 1991) – mezinárodní rozvojová banka založená v 90. letech na podporu tržních reforem v zemích střední a východní Evropy.

Hlavní cíle EBRD - byla založena s následujícími cíly:
- podpořit přechod bývalých plánovaných ekonomik k otevřeným tržně orientovaným ekonomikám;
- podnítit soukromou podnikatelskou iniciativu v těch středo- a východoevropských zemích, které se hlásí k základním principům demokratického systému více politických stran, plurality a tržní ekonomie a zavádějí je do praxe;
- pomoci členským zemím zavádět strukturální a sektorální reformy včetně demonopolizace, decentralizace a privatizace se zohledněním rozdílného stupně transformace;
- podporovat aktivity soukromého sektoru, posílení finančních institucí a právních systémů včetně budování infrastruktury potřebné k rozvoji soukromého podnikání.

EBRD se neliší od obdobných institucí. Vrcholným orgánem je Výbor guvernérů, do nějž každý člen jmenuje jednoho guvernéra (obvykle ministra financí) a jeho alternáta.
Výbor guvernérů, jenž se schází jedenkrát ročně, deleguje pravomoci na 23členný Výbor ředitelů.
Prezidenta banky volí na čtyři roky guvernéři.

Žádné komentáře:

Okomentovat