Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Devizová politika centrální banky

Devizová politika centrální banky sleduje jako hlavní cíl vnější stabilitu měny
Devizová politika je úzce spojena s vnitřní měnovou politikou, proto mnohé nástroje měnové politiky k ovlivňování domácí ekonomiky jsou často totožné nebo zcela těsně propojené s nástroji řízení politiky devizové.
Součástí devizové politiky jsou - politika devizového kursu, politika devizových rezerv, platební bilance, zahraničních úvěrů, mezinárodní měnová spolupráce.
Politika devizových kursů - závislá na postavení měny v mezinárodním finančním světě, tedy na tom, zda je směnitelná, či ne, jaký je stupeň její směnitelnosti, zda jde o měnu „měkkou“, či „tvrdou“ - rezervní atd.
V současné době jsou devizové kursy zemí s vyspělou tržní ekonomikou ovlivňovány ve svém pohybu a úrovni nákupu a prodeji domácí a zahraniční měny z hlediska centrálních bank.

Politika devizových rezerv - spočívá v rozhodování o jejich přiměřené výši a vhodné struktuře. Získává-li země mezinárodní peněžní či devizové rezervy, její peněžní zásoba se zvyšuje, naopak ztrácí-li je, její peněžní zásoba klesá.

Příliš vysoké devizové rezervy mohou vyjadřovat přesun značné části domácího produktu do zahraničí při tlaku na zvýšení peněžní zásoby a mohou být zdrojem inflačního tlaku ve vnitřní ekonomice. Příliš nízké devizové rezervy mohou snižovat dovozní možnosti, a tím vyvolávat jiné problémy v ekonomice, za určitých okolností rovněž inflační tlaky plynoucí z neostateční nabídky zboží a služeb

Politika platební bilance

Platební bilance se zahraničím, běžně platební bilance, je systematický statistický záznam všech finančních transakcí, které byly uskutečněny mezi devizovými tuzemci a cizozemci za určité období, zpravidla za jeden rok. Je to souhrn plateb přijatých danou zemí ze zahraničí a provedených danou zemí do zahraničí za určité období.
Politika platební bilance je buď aktivní (přebytková), nebo pasivní (schodková, deficitní)

Žádné komentáře:

Okomentovat