Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ELEKTRONICKÉ PODNIKÁNÍ

Základy Internetu vznikly ještě v 80. Letech z počítačové sítě, která sloužila obranným a pak vědeckým účelům. Struktura Internetu, internetový protokol a HTML vznikly ještě v této fázi a ovlivnily, popř. i limitovaly jeho další rozvoj v 90. Letech.

Ekonomický význam těchto nových struktur byl v USA zřejmý již počátkem 90. Let, a to na rozdíl od České republiky, kde první mediální zprávy o Internetu zdůrazňovaly spíše jeho módnost a okrajové negativní jevy, např. šíření pornografie, vazby na terorismus, rasismus, pedofilii a počítačovou kriminalitu.

Základními články Internetu jsou síť, server a klient. Síť se skládá z přenosových linek, počítačů a programů umožňujících přenos různých typů elektronických informací. Server poskytuje data klientovy, což je počítač připojený k síti a vybavený programem, který umožňuje komunikaci se serverem. Internet umožňuje různé typy přenosu dat a informací.

Při volbě typu připojení je důležitá i volba doménového jména. Používání Internetu zvyšuje riziko šíření počítačových virů. Vyplatí se investovat do antivirového programu, který chrání nejen váš vlastní počítač nebo firemní intranet, ale především pověst firmy, která může značně utrpět, pokud rozešlete svým zákazníkům zavirované e-maily.

Demografická charakteristika uživatelů Internetu se od poloviny 90. Let mění s jeho růstem a komerčním využitím. V roce 2000 by měl počet uživatelů Internetu dosáhnout 200 milionů, přičemž dynamika růstu je v různých zemích obdobná avšak časově posunutá. Zatímco v USA se předpokládá nasycení zájmu o Internet během dvou let, v ostatních zemích OECD nastane tento stav kolem roku 2005.

Průlom v masovém využití způsobila nejprve firma Netscape, kterou následoval Microsoft. Prohlížeče Netscape Navigator a Microsoft Internet Explorer, vývoj HTML ( včetně aplikace Javy a scriptů ) a rozvoj tzv. vyhledávacích služeb ( Yahoo!, AltaVista a další ) vytvořily na Internetu uživatelsky přívětivé prostředí a umožnily tak vstup desítkám milionů těch, kteří Internet používají jako zdroj informací, prostředek komunikace anebo zábavy.

Žádné komentáře:

Okomentovat