Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Struktura bankovnictví ČR

Bankovním systémem (soustavou) rozumíme soubor bank působících v určité zemi. V užším pojetí bývají do bankovního systému zahrnovány pouze instituce, které jsou bankami podle příslušného zákona, v užším pojetí pak i další finanční instituce.
Trendem poslední doby je působení nebankovních finančních institucí na poli bankovních služeb a tvoří tak substituenty klasických bank, obvykle s cílem vyhnout se přísným pravidlům regulace, které se vztahují na banky.

V ČR dnes existuje model dvoustupňové bankovní soustavy (podobně jako v Evropské unii), kdy je bankovní soustava tvořena jednou centrální (emisní) bankou se svými makroekonomickými funkcemi a množstvím komerčních bank se svými mikroekonomickými funkcemi.

Centrální banka
Obchodní banky







Komerčním bankovnictvím se rozumí bankovní činnost zaměřená zejména na přijímání depozit, poskytování úvěrů a zprostředkování platebního styku.

Investičním bankovnictvím se rozumí obchody s cennými papíry včetně emisních obchodů a související služby, úschova a správa cenných papírů, majetková účast v jiných podnicích (držba majetkových cenných papírů) a investiční poradenství.

Specializovaným bankovnictvím se rozumí provozování specifických obchodů, pro něž je třeba zvláštní povolení, nebo které je dáno např. vládními záměry pro podporu určitých odvětví, regionů apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat