Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

50, Úhrada výživného a nákladů neprovdané matky

50, Úhrada výživného a nákladů neprovdané matky

Rodiče dítěte (ať už spolu žijí nebo ne) by měli společně nést následky svého vztahu – nejen náklady spojené s výživou dítěte, ale také náklady vyplývající z těhotenství, porodu a náklady na výživu ženy pečující o novorozené dítě.

Účelem je hlavně ochrana neprovdané matky ve smyslu ulehčení jejích těžkostí spojených s těhotenstvím a slehnutím, tzn. snaha po vyrovnání výdělkových možností matky, které klesla v souvislosti s těhotenstvím, porodem a péčí o novorozené dítě.

Tento příspěvek je omezen délkou trvání (max 2roky) i rozsahem, který je dán kritériem přiměřenosti k aktuálním poměrům matky.

Práva neprovdané matky: 1, právo na příspěvek na výživu (přiměřený, tak aby pokrylo všechny odůvodněné potřeby matky, přihlíží se k vlastním příjmům matky, předpokladem není tzv. stav odkázanosti matky-stačí aby došlo ke snížení příjmů ženy )

2, právo na příspěvek na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím (opatření těhotenských šatů apod.

Aktivně legitimována je matka, pasivně otec (jeho otcovství bylo určeno na základě 2.nebo 3.domněnky), příspěvek na výživu stanoven v pravidelných, opětujících se částkách splatných v budoucnu, úhrada nákladů a výživného za dobu minulou může být určena úhrnnou částkou, stanovena 3letá promlčecí lhůta na úhradu nákladů, výživné je nepromlčitelné.

Zvláštní předběžné opatření – možnost aby soud uložil na návrh matky pravděpodobnému otci, aby poskytl příspěvek a výživné předem, aktivně legitimována je těhotná žena (návrh musí být podán do porodu), pasivně pravděpodobný otec.

Žádné komentáře:

Okomentovat