Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

28, Vztahy dítěte a třetích osob .

1, Vztahy dítěte k prarodičům

ZOR výslovně nevymezuje P&Po prarodičů a vnuků, pozitivně zakotvena jen vzájemná VP mezi nimi (nutná výživa) a právo na vzájemný kontakt (vyžaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, může soud styk dítěte s prarodiči upravit), zákaz uzavírání manž. mezi předky a potomky, nezletilé děti jim mohou být svěřeny do náhradní rodinné výchovy (pěstounská péče, výchova jinou FO než jsou rodiče: §45 ZOR), mohou být také ustanoveni poručníky nezletilých dětí

2, Vztahy dítěte k sourozencům

Nevlastní sourozenci (různí rodiče) jsou jen tzv. osoby blízké (tvoří společnou domácnost), zákaz manž. mezi sourozenci, nemožnost osvojení jednoho sourozence druhým, mezi sourozenci nevzniká právo na poskytování vzájemné VP, v zájmu nezletilých dětí je aby byly upevňovány vazby mezi sourozenci (soud může upravit styk dítěte s jeho sourozenci, vyžaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině), zletilému sourozenci může být nezletilý sourozenec svěřen do náhradní rodinné výchovy (pěstounství, §45 ZOR) + poručnictví.

3, Vztahy dítěte k nevlastnímu rodiči

Nevlastním rodičem je manžel, který není rodičem dítěte, ale žije s ním ve společné domácnosti, jde o osoby blízké, povinnost podílet se na výchově nezletilého dítěte (netýká se zastupování a správy majetku dítěte), RZ náleží jen rodiči dítěte, neexistuje vzájemná VP, může dojít k tzv. nepravému osvojení (pak právní vztah rodič-dítě), dítě mu může být svěřeno do náhradní rodinné výchovy (pěstounství, §45 ZOR) + poručnictví.

4, Pěstounská péče

5, §45 ZOR

Žádné komentáře:

Okomentovat