Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

45, Vyživovací povinnost rodičů k dětem

Trvá zásadně po celou dobu trvání právního vztahu mezi rodičem a dítětem.

Předpoklady vzniku: 1, potřebnost na straně dítěte (odkázanost na výživu, zahrnuje všechny potřeby nutné pro kulturní život člověka, zajištění potřeby bydlení, bere v úvahu věk dítěte, zahrnuje i pořízení tzv. výbavičky, náklady spojené se školní docházkou atd.)

2, S&M&MP rodiče umožňují výživné poskytovat (důkazní břemeno na povinném-povinnost prokázat soudu své příjmy, jinak je uplatněna nevyvratitelná právní domněnka, že jeho průměrný měsíční příjem činí 15násobek životního minima)

3, soulad s dobrými mravy

Rozsah je dán vzájemným poměrem S&M&MP povinného rodiče a odůvodněných potřeb dítěte, soud přihlíží k tomu, kdo o dítě pečuje a k péči o společnou domácnost, za odůvodněné potřeby dítěte lze považovat i tvorbu úspor tam, kde to majetkové poměry povinného připouštějí.

Někdy může soud rozhodnout o povinnosti složit peněžní částku pro výživné splatné v budoucnosti (tzv. zálohování výživného rodičem, který má např. výkyvy v příjmech apod.).

Soud může rozhodnout o výživném pro nezletilé dítě pouze tehdy, je-li rozhodnuto o výchovném prostředí, u individuální péče je stanovena povinnost plnit výživné druhému rodiči, u střídavé péče je VP upravena oběma rodičům.

Zánik – VP trvá do doby, dokud dítě není schopno samo se živit, zaniká uzavřením manželství, osvojením dítěte (VP přechází z rodičů na osvojitele), smrtí dítěte nebo rodičů, u relativního zániku může zase dojít k jejímu obnovení.

Žádné komentáře:

Okomentovat