Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

38, Souhlas rodiče osvojovaného dítěte .

K osvojení je zásadně třeba souhlasu zákonných zástupců osvojovaného dítěte (obou rodičů, i když jde o nezletilého rodiče) vysloveného k určité osobě budoucího osvojitele i k určitému typu osvojení.

3 výjimky, kdy není potřeba souhlasu rodičů k osvojení:

a, tzv. kvalifikovaný nezájem – rodiče po dobu 6měsíců neprojevili o dítě opravdový zájem (nenavštěvovali ho, neplnili VP apod.), o jeho existenci rozhoduje soud v tzv. incidenčním řízení

b, tzv. žádný zájem (absolutní nezájem) – rodiče po dobu nejméně 2měsíců po narození dítěte o ně neprojevili žádný zájem, rozhoduje o něm soud v incidenčním řízení

c, tzv. blanketový souhlas – rodiče dají souhlas k osvojení předem bez znalosti osob osvojitelů (písemně před soudem nebo orgánem sociálně-právní ochrany dětí), může být dán nejdříve 6týdnů po narození dítěte, odvolat ho lze jen do doby, než je dítě umístěno do péče budoucích osvojitelů

(Dítě nemůže být osvojeno, dokud nenabude právní moci rozhodnutí soudu v řízení o určení otcovství zahájeném na návrh muže, který o sobě tvrdí, že je otcem osvojovaného dítěte – pokud by totiž byl určen jako otec dítěte, k osvojení by mohlo dojít jen s jeho souhlasem.)

39, Pojem pěstounské péče (PP), předpoklady vzniku, místo pěstounské péče v systému náhradní rodinné výchovy

Pojem – státem řízená, kontrolovaná a financovaná forma NRV, cílem je zajistit osobní péči o dítě, rodičům zůstává VP, o svěření dítěte do PP rozhoduje soud, souhlas rodičů není vyžadován (na rozdíl od osvojení)

PP dělíme na individuální (osamělá osoba, osoba vdaná nebo ženatá, manželé) a skupinovou (různá zařízení, naoř. SOS vesničky, PP s/bez účasti rodičů.

Předpoklady 1, výchova dítěte v rodině není řádně zabezpečena

2, zájem dítěte na svěření do jiného výchovného prostředí

3, kladné vyjádření dítěte

4, existence vhodné FO a její souhlas (PP může být vykonávána příbuzným, občanská bezúhonnost pěstouna, správná výchova vlastních dětí, kvalita jeho manželství, souhlas druhého manžela, plná způsobilost k PÚ, ochota podstoupit přípravu k přijetí dítěte do rodiny,…)

5, realizace fakultativní předpěstounské péče (dočasný charakter, max 3měsíce, je financována státem)

PP je určena hlavně pro skupiny sourozenců, děti, které nejsou právně volné (rodiče nedali souhlas k osvojení a nelze uplatnit žádnou z výjimek ze souhlasu), starší děti, děti s nepříznivým zdravotním stavem, děti problematické apod.

Žádost o zprostředkování PP se podává okresnímu úřadu (vede spisovou dokumentaci o dítěti a o žadateli), vlastní zprostředkování provádí Ministerstvo

Žádné komentáře:

Okomentovat