Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ŽALUDEK (ventriculus, gaster)

fce:
zásobník přijaté potravy a místo, kde se potrava upravuje v tráveninu před vstupem do
tenkého střeva
probíhá zde trávení pomocí enzymů
mechanické zpracování potravy (pohyby žaludečních stěn)
HCl – nespecifická imunita

- objem potravy, který je žaludek schopen pojmout činí 2 litry..může to být i více, protože v horní části žaludku je vždy trochu spolykaného vzduchu
stavba:
- část, které odděluje jícen a žaludek = česlo → dno→ tělo → svěrač = vrátník (propouští potravu do tenkého střeva)
- stěny žaludku obsahují žlázy, které produkují hlen (ochranná fce)

HCl
- vytváří kyselé prostředí = desinfekce
- působí jako nespecifická imunita
- upravuje pH žaludku na pH enzymů (2-4 pH)
- působí na bílkoviny – odděluje jednotlivá svalová vlákna od sebe
- aktivuje pepsin, který štěpí bílkoviny = pepsin je vylučován jako pepsinogen – na pepsin se přeměňuje odštěpováním peptidů z molekuly pepsinogenu a k tomu je právě důležitá přítomnost HCl

Enzymy
= pepsinogen: tráví bílkoviny
= chymosin: tráví mléčnou bílkovinu – kasein (sráží mléko, používá se k výrobě sýrů)
= žaludeční lipáza: rozkládá tuky, není příliš účinná
= mucin: produkován v celé tráv.s. – vytváří hlen („ochranný obal) – zabraňuje natrávení sliznice žaludku
- žaludek produkuje i endokrině hormon gastrin: ovlivňuje pohyblivost žaludku
- vzniká na základě chem.dráždění
- potrava v žaludku zůstává 3-7 hod. – závisí to na obsahu tuků (trávení probíhá dlouho) – bílkoviny – a nejkratší dobu mají sacharidy

Žádné komentáře:

Okomentovat