Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TENKÉ STŘEVO

- je hlavním místem, kde dochází k trávení a vstřebávání
- jeho délka je asi 3-5 m, průměr 3 cm
fce:
- dochází v něm k dokončení trávení a to hlavně v prvním úseku = ve dvanáctníku
- resorpce
3 hlavní oddíly:
dvanáctník
lačník
kyčelník

Dvanáctník
- má zahnutý tvar (podkova)
- ústí do něj společným vývodem slinivka břišní a žlučovod = právě v tomto úseku dochází k trávení
- ze žlučníku + jater = žlučovody (žluč) do dvanáctníku
- u člověka se žluč tvořená jaterními buňkami shromažďuje ve žlučníku
- žluč vylučována játry se ve žlučníku koncentruje resorpcí solí a vody stěnou žlučníku – tento proces může vést k nadměrnému zahušťování žluči a cholesterol přítomný ve žluči se vysráží a vytvoří spolu s dalšími látkami žlučové kameny
- žluč.soli urychlují trávení a vstřebávání tuků
obsahuje: žluč.kyseliny – trávení tuků
: žluč. barviva – bilirubin a biliverdin
: minerální l.
- bilirubin * z rozpadajícího se hemoglobinu v játrech, slezině a kostní dřeni – rozkládá se a způsobuje hnědé zabarvení stolice

slinivka břišní:
- žláza uložena v ohybu dvanáctníku, pod žaludkem
fce: endokrinní a exokrinní žláza
endokrinní: inzulin, glukagon (uvolňuje je do krve)
exokrinní: vylučují 2 typy šťáv:
1) bohatá na hydrogenuhličitany – neutralizace žaludečních šťáv (= HCl), k vytvoření
optimálního pH pro působení enzymů
- potrava, která se dostává do dvanáctníku je neutralizovaná hydrogenuhličitanem v pankreatické šťávě
2) obsahuje enzymy jako: trypsin – rozkládá bílkoviny
: amyláza – rozkládá polysacharidy
: pankreat. lipáza – účinkem žluč. kyselin dochází k emulgaci tuků –
jsou napadány lipázou

lačník, kyčelník:
- lačník je místem nejintenzivnějšího trávení a vstřebávání
účinkem enzymů: erepsin – dochází k úplnému rozkladu bílkovin
: maltáza, laktáza – dokončují trávení sachar. → monosacharidy
: sacharáza
: lipáza – rozklad tuků
- všechny tyto enzymy vznikají přímo ve střevě

Žádné komentáře:

Okomentovat