Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TLUSTÉ STŘEVO

- 1,5 m dlouhé, 5-8 cm průměr
- dochází zde k odvodnění strávené potravy = vstřebávání vody a solí– k zhušťování, k hnití, ke kvašení zbytku potravy – na tom se podílejí bakterie – produkují celou řadu vitamínů = rovnováha (střevní mikroflóra)
- kvasné bakterie zkvašují sacharidy a těžce stravitelnou celulózu, hnilobné bakterie rozkládají AMK
- činností bakterie Escherichia coli: se vytvářejí některé vitamíny (K, B..)
- sodné ionty se prostřednictvím aktivního transportu dostávají ze střeva do krve
- vznikají zde i plyny (CO2 , CH4 , NH3 , sulfan..) = plynatost
- sliznice tlustého střeva nemá klky, jen řasy
- neprodukuje žádné trávicí enzymy
stavba:
slepé střevo (jeho slepým výběžkem je apendix)
vzestupný tračník
příčný tračník
sestupný tračník
esovitý tračník – na něj navazuje rektum (řitní otvor)
- rektum je uzavřen 2 svěrači: vnitřní je z hladké svaloviny, vnější: z příčně pruhované (=je ovladatelný vůlí- proto lze stolici zadržet)
- centrum ovládání svěrače je uloženo v bederní části míchy
- stolice je zabarvená produkty rozpadu žlučových barviv
- vyprazdňování je reflexní děj

Žádné komentáře:

Okomentovat