Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

sacharidy, bílkoviny, tuky...

sacharidy:
- v tenkém střevě se dokončuje trávení škrobu – ten byl nejprve stěpen v ústech amylázou→ potom amylázou vylučovanou ze slinivky → na disacharid maltózu
- v tenkém střevě se maltóze štěpí na 2 molekuly glukózy – ta je vstřebávána ze střeva aktivním transportem

bílkoviny:
- jsou natráveny žaludečním pepsinem a pankreat. enzymy na peptidy – potom enzymy tenkého střeva rozkládají peptidy na AK – aktivním transportem přecházejí střevní stěnou do krve

tuky:
- trávení trvá déle
- tuky jsou tráveny působením pankreat.lipázy na glycerol a mastné kyseliny
- aby mohlo k trávení docházet, musí lipázy přijít do styku s molekulami ve vodě rozpustných tuků
- tuky se ve vodě vyskytují ve formě velkých tukových kapek
- díky solím žlučových kys. dochází k emulgaci velkých tukových kapek za vzniku malých tukových kapek – urychlí se tak trávení pomocí lipáz na směs volných mastných kys. a monoglycerolů – dostávají se pasivně do střevních buněk = zde jsou z nich opět syntetizovány tukové kapénky, objevují se v lymfatických cévách, odtud se dostávají do krevního oběhu

- sliznice v těchto místech vytváří klky : epitel tvořený buňkami = enterocyty a ty mají na sobě mikroklky
- do každého klku ústí malá tepénka, rozvětvuje se a vychází z ní malá žilka → z ní * mízní cévka
- na povrchu klků dochází ke střebávání – je založeno na:
1. pasivním transportu - bez výdeje ATP
- z místa z vyšší koncentrací do místa z nižší
2. usnadněná difůze - nedochází ke spotřebě ATP, bílkovina přenese látku dovnitř po
koncentr.spádu
3. aktivní transport - za spotřeby ATP, může i proti koncentr.spádu a to pomocí přenašečů,
iontů a pump

střevní pohyby: kývavé – promíchání potravy
: peristaltické – posun potravy ve vlnách, po kouscích

Žádné komentáře:

Okomentovat