Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

44. Trávicí soustava a výživa člověka

trávicí systém je složen z řady na sebe funkčně navazujících orgánů
ontogeneticky jsou orgány složeny z derivátů embryonálního ektodermu, entodermu
mezodermu
organismus potřebuje pro své životní pochody přiměřené množství živin – sacharidů, tuků,
bílkovin, vitamínů, minerálních látek a vody = tyto l. získává z potravy, která se přijímá a zpracovává v trávicí soust.
fce:
= příjem potravy
= mechanické a chemické zpracování potravy = trávení (zuby, jazyk..)
= vstřebávání živin
= doplnění energie a živin pro buňky
= odvod nestravitelných a odpadních l.

Trávení (digesce)
- dochází ke štěpení makromol.l. (bílkoviny, tuky, polysacharidy..) na menší jednotky
polysacharidy se štěpí na → olygosachar. → monosacharidy (glukosa)
lipidy (tuky) → mastné kyseliny nebo glycerol
bílkoviny → peptidy, AK
- živiny se štěpí pomocí hydrolytických enzymů. které se nacházejí v trávicím traktu
- malé molekuly vzniklé trávením procházejí membránou střevních b. Þ dostávají se do krve a mízy
- zahrnuje v sobě zpracování potravy :
mechanické – rozmělnění potravy a promíchání s tráv.šťávami
chemické – pomocí tráv. šťáv obsahující enzymy jsou živiny štěpeny na jednodušší l.
- v dutině ústní je potrava mechanicky rozmělněna (zuby, jazyk) a promísena se slinami = obsahují vodu, minerální l. a hlavně ptyalin (zahajuje trávení škrobu) a mucin (hlenovitá látka způsobující vazkost soust
- polknutím se sousto dostává do hltanu a jícnu
- v žaludku je strava promíchána peristaltickými pohyby s žaludeční šťávou obsahující HCl = svým nízkým pH ničí choroboplodné zárodky, aktivuje pepsin, usnadňuje vstřebávání miner.l.
pepsin: štěpí bílkoviny na polypeptidy
chymosin: sráží mléčné bílkoviny na vločky
mucin: hlenovitá l., chrání před natrávením vlastní žaludeční sliznice
žaludeční lipázy: štěpí tuky
- trávenina (chymus) se posouvá směrem k vrátníku a po malých dávkách do dvanáctníku
- tenké střevo je místem nejintenzivnějšího trávení
- hladká svalovina vykonává peristal.pohyby + kývavé pohyby (promíchání))
napomáhá: střevní šťáva - slabě zásaditá (neutralizuje kyselou tráveninu z žaludku)
- obsahuje lipázy (štěpí tuky), amylázy (štěpí vyšší sacharidy na
jednoduché)
: pankreatická šťáva- obsahuje trypsin (štěpí bílkoviny)..
: žluč- žlutohnědá (způsobeno žluč.barvivem = bilirubinem) – napomáhá trávit
tuky - způsobuje jejich emulgaci (rozptýlení) a aktivuje pankreat. lipázu

Žádné komentáře:

Okomentovat