Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZASTAVENÍ OBCHODNÍHO PODÍLU

- § 117a ObchZ, použijí se obecná ustanovení OZ a ObchZ o zástavním právu k movitým věcem
- může být zřízeno pouze písemnou formou s úředně ověřenými podpisy (§ 117a/1)
- vzniká zápisem do OR; návrh na zápis může podat jak zástavní věřitel, tak zástavce; k návrhu je třeba přiložit smlouvu o zastavení obchodního podílu, doklad o souhlasu VH ke zřízení zástavního práva, pokud je potřebný
- po dobu trvání zástavního práva vykonává společník, jehož podíl byl zastaven, práva spojená s účastí ve společnosti i nadále (plnění, na která vznikne nárok v souvislosti s jeho účastí ve společnosti až po splatnosti zástavním právem zajištěné pohledávky, náležejí zástavnímu věřiteli a započítávají se na její úhradu do její výše vč. příslušenství)
Uspokojení ze zástavy
Pokud není zajištěná pohledávka včas a řádně splněna, je zástavní věřitel oprávněn svým jménem obchodní podíl zástavce bez souhlasu VH na náklady dlužníka prodat v obchodní veřejné soutěži nebo ve veřejné dražbě. Nepodaří-li se prodej tímto způsobem, je zástavní věřitel od okamžiku neúspěšného pokusu o prodej oprávněn vykonávat práva spojená se zastaveným obchodním podílem. Zástavní věřitel se take může dohodnout se zástavcem, že přijme jeho obchodní podíl na úhradu dluhu = převod obchodního podílu podle § 115 ObchZ (převodem obchodního podílu zaniká zástavní právo; není potřeba souhlas VH).
Již jednou zastavený obchodní podíl nelze během trvání zástavního práva opět zastavit.

Žádné komentáře:

Okomentovat