Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vývojové etapy po roce 1945

Po druhé světové válce dochází k vytvoření dvou odlišných hospodářských a politických soustav a tím i k zahájení etapy odlišného vývoje v rámci těchto soustav. V prvních letech nastal všeobecný útlum cestovního ruchu a veškeré síly byly soustředěny na obnovu válkou poznamenaných hospodářství. V tomto období se uskutečňovaly tzv. pietní cesty do míst, se kterými byli lidé nějakým osudovým způsobem osobně spjati.

Po roce 1948 bylo cestování omezeno téměř výhradně na cesty uvnitř bloků a cestovní ruch se začal v rámci jednotlivých bloků vyvíjet zcela odlišně. V kapitalistických zemích převládal cestovní ruch individuální a v socialistických zemích byl podporován rozvoj cestovního ruchu vázaného (rekreace ROH, závodní rekreace, zájezdy kolektivů apod.).

V Československu, ve srovnání s obdobím do druhé světové války, silně do oblasti cestovního ruchu zasahovat stát. Stát převzal zcela řízení politiky zahraničního cestovního ruchu a přijal mnoho opatření v oblasti domácího cestovního ruchu. Tato tendence trvala téměř do roku 1989.

V padesátých letech byla v Československu zahájena éra chataření a chalupaření, která přetrvává dodnes. Rozvíjel se především krátkodobý cestovní ruch. V této oblasti cestovního ruchu patříme dodnes mezi přední země světa.

Koncem šedesátých a počátkem sedmdesátých let se napětí mezi bloky zmírnilo, což se projevilo také v oblasti cestovního ruchu a některá opatření omezující cestování zejména administrativního charakteru byla zrušena. Regulační opatření však nebyla zcela odstraněna.

V osmdesátých letech došlo k dalšímu uvolnění cestování mezi bloky, které vyvrcholilo v roce 1989.
Čísla

V období od roku 1948 vzrostl počet účastníků domácího i zahraničního cestovního ruchu z 10,6 milionů v roce 1948 na 186,6 milionů v roce 1989, což představovalo téměř osmnáctinásobné zvýšení účasti na cestovním ruchu v roce 1989 ve srovnání s rokem 1948.

Pokud jde o příjezdový cestovní ruch, převažují zcela příjezdy občanů ze socialistických zemí. V roce 1974 přijelo do bývalého Československa cca 11,8 mil. zahraničních návštěvníků (z toho 10,9 mil. osob ze socialistických zemí), v roce 1981 to bylo cca 17,7 mil. osob (z toho 16,7 mil. osob ze socialistických zemí). Kolem 60% návštěvníků ze socialistických zemí tvořili jednodenní návštěvníci (tzn. bez přenocování), zejména z Polska, NDR a Maďarska.

Žádné komentáře:

Okomentovat