Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavní rekreačně - turistické funkce území

Dominantní funkcí v minulosti i v současnosti je středně náročná pobytová i pohybová turistika s významnou letní sezónou - zejm. rekreační potenciál kolem řek Sázavy (Stvořidla), údolí Doubravy, údolí Jihlavy - např. v lokalitách Pávov, Rantířov, údolí Svratky - od Jimramova k Borači přes Vírskou nádrž, údolí Oslavy - např. Březí n. Osl. aj., četné rybníky - nejvýznamnější např.Velké Dářko, rybník Řeka, Velkopařezitý, Medlov a Sykovec, dále např. přehrady a nádrže na Želivce, Víru, Mostišti, Trnávce, Dalešická nádrž, Pilská nádrž, oblast Kamenicka a Žirovnicka, rybníky Valcha, Hejlov, rybníky u Mrákotína a kolem Řásné, Lipnické údolí, dále Malé Dářko, Bohdalovské rybníky, rybníky v okolí Křižanova, Ořechova, Libochové, kolem Nového Veselí, aj.
Pro zimní turistiku a sporty je vhodná většina území Českomoravské vrchoviny, zejména pro běžecké lyžařské sporty (v okresech Pelhřimov, Havlíčkův Brod, Jihlava a Třebíč ovšem jen lokální lyžařská střediska na Křemešníku, u Křešína, Božejova, kopec Melechov, Javořice, Čeřínek). Vyjímku tvoří pouze chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy (střediska Nové Město na Moravě, Nedvědice, Fryšava, Tři Studně, Rokytno, Sněžné, Svratka).
Potenciální rozvojové možnosti do budoucna je možné spojovat zejména s dnes žádanými formami klidné a ekologicky čisté pobytové turistiky na naprosté většině území kraje (dnes reprezentované povětšinou jen domácím chatařením a chalupařením, jen zatím velmi ojediněle agrofarmami, jako např. na Jihlavsku - Mrákotín, Urbanov, Stará Říše, Bystřicku, aj.). Zdravé pobyty na Vysočině je nutné přitom považovat za jednu z hlavních rozvojových deviz regionu, na níž lze stavět významnou část budoucí vize.
Významné rozvojové šance má městská turistika spojená s návštěvou kulturně - historických památek (MPR Pelhřimov, Telč a Jihlava, Kamenice n. Lipou, Pacov, Počátky, Kámen, MPZ Havlíčkův Brod a Přibyslav, dále Chotěboř, Ledeč n. Sáz., Havlíčkova Borová, Lipnice n. Sáz., Světlá n. Sáz., Brtnice, Polná, Třebíč, Moravské Budějovice, aj.).
K nezanedbatelné rekreační funkci území patří rovněž z hlediska domácího cestovního ruchu tzv. „druhé bydlení“. Jeho současné prostorové rozložení (viz připojená mapka) v podstatě charakterizuje krajinnou turistickou atraktivnost území na jedné straně, na straně druhé formování příměstských rekreační zázemí větších měst kraje, především Brna, Jihlavy, Třebíče a Žďáru n. Sázavou (z tohoto pohledu má významné postavení zejm. okres Žďár n. Sázavou).

Žádné komentáře:

Okomentovat