Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úvod

V posledním desetiletí se mezinárodní cestovní ruch zařadil výší svého obratu na přední místo ekonomických odvětví. Zároveň se stal jedním z nejvýnosnějších ekonomických odvětví na světě. V rozmezí let 1989 – 1999 (viz. Obr. č. 1.) se počet příjezdů zvýšil o 56% a příjmy (nominální) o 106%.

Mezinárodní cestovní ruch je také významným zdrojem devizových příjmů u příjezdových zemí, a to zejména v přímořských zemí jako jsou např. Řecko, Španělsko, Chorvatsko atd. a v rozvojových zemích. V ekonomicky rozvinutých zemích je cestovní ruch také na vysoké úrovni, avšak jeho bilance je pasivní [1, str. 65]. O jednu třetinu všech výdajů na cestovní ruch se dělí USA, Německo, Spojené království a Japonsko. Není to příliš velké překvapení pokud si uvědomíme, že se zároveň jedná o země s největším HDP na světě. V tomto kontextu lze potom považovat tuto pasivní bilanci příjmů a výdajů za důsledek větších ekonomických možností obyvatelstva. Země s tranzitivní ekonomikou vykazují až na rok 1995 aktivní bilanci mezinárodního cestovního ruchu [1, str. 65].

2. Cestovní ruch v České republice
Česká republika má pro cestovní ruch příznivé podmínky. Výhodná geografická poloha ve středu Evropy, snadná dopravní dostupnost včetně letecké dopravy, přírodní krásy, historické a kulturní památky, činí z České republiky přitažlivou turistickou destinaci [1, str. 67].
Mimořádný význam cestovního ruchu potvrzuje vývoj v letech 1991 – 2001. Za deset let se příjezdy zahraničních návštěvníků zdvojnásobily, výjezdy našich občanů do zahraniční stouply o 18,1% (oprati roku 1990 o 2,7krát). Ve stejném období devizové příjmy z cestovního ruchu stouply více jak čtyřikrát (průměrně ročně o 15,4%), výdaje téměř pětkrát (průměrně ročně o 17,4%) [2]. Vývoj v letech 1993 – 2001 je znázorněn v Tab.č.1. V něm je patrný nárůst až do roku 1996 poté pokles do roku 1999 a od roku 2000 je patrno mírné oživení.

Žádné komentáře:

Okomentovat