Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Opatření 4: Podpora budování základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu, zejm. MSP

Ve srovnání s vyspělými turistickými regiony, zejména zahraničními, je slabou stránkou zdejší turistické nabídky nedostatek základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu. Chybí například dostatek kvalitních hotelových zařízení, sportovní a rekreační zařízení v turistických střediscích. Navíc existuje značná rozdílnost v kvalitě nabízených služeb.
Z úrovně státní politiky je pravděpodobné, že kromě již existujících podpor MSP přibude i přímý dotační titul Program podpory rozvoje cestovního ruchu (návrh schválen vládou v srpnu 2000) – lze očekávat tedy takové nástroje jako např. nižší úroky při půjčkách, přímé dotace aj. Z regionální úrovně budou vhodné podpory podobného charakteru se zřetelem na regionální zvláštnosti a atraktivity.
Jedním z důležitých kritérií pro případnou podporu turistických projektů bývá i hodnocení efektivnosti projektu (např. vytváření dlouhodobých pracovních míst). V této souvislosti se často objevují návrhy zařazení obcí do jednotlivých kategorií jejich turistického významu. Podle jejich významu je potom např. odstupňována výše pomoci - např. výše zvýhodněného úvěru, výše nenávratné dotace, apod.
Pro úspěšné nastartování a dlouhodobé udržení návštěvnosti turistických atraktivit je nutné zabezpečit i odpovídající infrastrukturu včetně přístupových tras, aby tyto významné turistické cíle byly dostupné, přičemž je samozřejmě nutné respektovat limity ochrany přírody a zachování krajiny. Příkladem pro účelnou intervenci veřejné správy v této oblasti může být podpora rekonstrukce příjezdové místní komunikace k Šiklovu mlýnu ( v katastru obce Zvole, okres ZR), který se stává díky svým aktivitám a nabízeným programům zaměřeným na rodeo a western významnou a navštěvovanou nadregionální turistickou atraktivitou.
Cíle opatření:
• rozšíření a zkvalitnění turistické infrastruktury v regionech
• zkvalitnění a konkurenceschopnost turistické nabídky kraje
• zlepšení zaměstnanosti, zvýšení životní úrovně místního obyvatelstva

Žádné komentáře:

Okomentovat