Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízení v prvním stupni

- Dispoziční úkony účastníků
- Rozhodnutí
I bez výslovné žádosti navrhovatele a bez slyšení odpůrce může předseda senátu vydat platební rozkaz, je-li v návrhu na zahájení řízení uplatněno právo na zaplacení peněžité částky, vyplývá-li uplatněné právo ze skutečností uvedených navrhovatelem. V platebním rozkazu odpůrci uloží, aby do 15 dnů od doručení rozkazu navrhovateli zaplatil uplatněnou pohledávku a náklady řízení nebo aby v téže lhůtě podal u soudu odpor. Platební rozkaz, proti němuž nebyl podán odpor, má účinky pravomocného rozsudku. Podá-li jeden z odpůrců včas odpor, platební rozkaz se tím v plném rozsahu ruší a předseda senátu nařídí jednání. Pozdě podaný odpor nebo odpor podaný osobou k tomu neoprávněnou předseda senátu usnesením odmítne.

Platební rozkaz je rozhodnutí soudu, věřitel podá návrh na vydání platebního rozsahu, plat.rozkaz může být soudem vydán jedině tehdy jde-li o splatnou peněžitou objednávku.

Co je to zkrácené soudní řízení?
O.s.ř. umožňuje soudu ve dvou případech sporného řízení vydat rozhodnutí ve věci samé v tzv. zkráceném řízení, aniž nařídí jednání.
Jde jednak o:
- zkrácené řízení rozkazní
- a o zkrácené řízení ve věcech směnečných a šekových.

Žádné komentáře:

Okomentovat