Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Co to je mezinárodní zvyklost, nebo zdvořilost?

Je to norma chování států, jež nemá právní závaznost a jejíž porušení tedy není porušením práva.

Od mezinárodního obyčeje je nutno odlišit mezinárodní zvyklost či zdvořilost jakožto normu chování států, jež nemá právní závaznost a jejíž porušení tedy není porušením práva. Vzhledem k praxi respektování těchto nepsaných pravidel chování v oblasti diplomacie (ceremoniál) nebo součinnosti orgánů státní moci různých států a rovněž k potenciálně negativnímu dopadu jejich nedodržení či porušení, je možno i tyto považovat z určitého pohledu za pramen mezinárodního práva veřejného.

SPRÁVNÍ PRÁVO

Do jakého práva je zařazováno správní právo?
Do práva veřejného.

Správní právo je právním odvětvím našeho právního řádu, které je zařazováno do tzv. práva veřejného. Správní právo je odvětví relativně samostatné, nekodifikované, představované velmi širokým okruhům právních předpisů různé právní síly. Kodifikace správního práva, tj. jeho soustředění do jednoho či několika předpisů je prakticky neproveditelná.
Do práva veřejného zařazujeme správní právo proto, že převažující část norem správního práva chrání veřejný zájem a z tohoto pohledu upravuje postavení, práva a povinnosti subjektů správního práva vznikající při uskutečňování výkonné moci ve státě v oblasti veřejné správy.

Žádné komentáře:

Okomentovat