Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Formy závěti

2. Jinak (alografně) psaná závěť, tedy testament sepsaný ručně jinou osobou nebo vyhotovení mechanickými prostředky (strojem), ale testátorem vlastnoručně podepsaná za přítomnosti dvou svědků, kteří se na závěť také podepíší. Tito její obsah nemusí znát, ale testátor před nimi musí prohlásit, že listina obsahuje jeho poslední vůli. Spřísněná alografní závěť je nutná, jde-li o testátora, který není schopen číst nebo psát. Zde projev vůle testátora musí být učiněn před třemi současně přítomnými svědky, kteří musí být seznámeni s obsahem závěti, což musí být do listiny zachyceno a tato musí být podepsána po přečtení v ní uvedenými svědky, před nimiž navíc testátor prohlásil, že jde o jeho poslední vůli. Předčitatel závěti nesmí být jejím pisatelem a naopak. V listině navíc musí být uvedeno, že testátor není schopen číst nebo psát, dále pak, kdo byl pisatelem a kdo předčitatelem závěti i také to, jakým způsobem testátor potvrdil, že listina obsahuje jeho poslední vůli.
3. Notářský zápis o závěti
Je kogentní pro testátora, který je nezletilý, fakultativní pro testátora, jenž nemůže číst nebo psát - zde se všemi shora uvedenými náležitostmi. Jinak je dostupná komukoliv u kteréhokoliv notáře, pokud je testátor k pořízení závěti způsobilý.
Náležitosti, požadované od svědků jsou: zletilost, přiměřený tělesný nebo duševní stav, schopnost číst a psát, absence střetu zájmů s testátorem a dalšími zúčastněnými osobami.

Žádné komentáře:

Okomentovat