Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Co jsou právní předpisy primární (zákonné)?

Ústavní zákony, zákony, zákonná opatření Senátu podle článku 33 Ústavy ČR

Právní předpisy vyšší a nižší právní síly lze rozdělit do dvou skupin:
1. právní předpisy primární (zákonné)
2. právní předpisy sekundární (podzákonné), které jsou od primárních odvozeny, nesmějí jim odporovat a slouží k podrobnější právní úpravě věcí upravených primárními předpisy - nařízení vlády, vyhlášky ministerstev a jiných správních orgánů, předpisy vydávané orgány územní samosprávy.


Co je pramenem kontinentálního práva?
Je to systém práva psaného, základním pramenem práva je zákon. V tomto systému soudce právo nalézá, avšak nevytváří. Vychází z římského práva.

Vznikl na základě recepce práva římského v kontinentální Evropě, a odtud se cestou kolonizace rozšířil i mimo Evropu. Člení se na několik okruhů (francouzský, španělský, švýcarský, německý, rakouský a skandinávský model práva).
Je to systém práva psaného, základním pramenem práva je zákon. Jiné prameny práva mají jen subsidiární význam. Soudní rozhodnutí zavazují toliko účastníky řízení, takže podle tohoto systému soudce právo nalézá, avšak nevytváří. Přesto mají soudní rozhodnutí význam i pro rozhodování v obdobných případech, neboť je v konečném důsledku ovlivňují cestou interpretace a výkladu práva.

Žádné komentáře:

Okomentovat