Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právo veřejné (trestní právo) hlavním účastníkem je orgán

Upravuje vztahy mezi fyzickými nebo právnickými osobami na straně jedné a státem na straně druhé. Zahrnujeme do něj např. normy práva ústavního, správního, finančního, trestního. Je pro ně typické, že v právním vztahu bývá zpravidla jeden subjekt nadřazen druhému, sankce mají povahu aktů konstitutivní povahy, převažují normy kogentní.
Právo soukromé
Upravuje vztahy mezi fyzickými osobami a právnickými osobami navzájem. Jeho základem je právo občanské, patří sem rovněž normy práva obchodního, rodinného, autorského a další. Na rozdíl od veřejného práva vystupují subjekty většinou v rovnoprávném postavení, převažují normy dispozitivní, sankce mají povahu aktů deklaratorní povahy.

Co je platnost právní normy?
Tj. skutečnost, že se právní norma stala součástí českého právního řádu, splňuje předepsané náležitosti, byla vydána k tomu příslušným orgánem v mezích jeho pravomoci (kompetence) a byla oficiálním způsobem vyhlášena. Např. zákon se stává platný tím, že je publikován ve Sbírce zákonů, vyhláška obecního zastupitelstva tím, že je po dobu 15-ti dnů vyvěšena na úřední desce.

Samotným nabytím platnosti však ještě právní norma nepůsobí zamýšlené právní následky, ty nastávají teprve ve chvíli, kdy právní norma nabude účinnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat