Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

41. SMLOUVA O TICHÉM SPOLEČENSTVÍ

Účast tichého společníka na podnikání zaniká uplynutím doby, výpovědí, dosáhne-li podíl tichého společníka na ztrátě výše jeho vkladu, ukončením podnikání, vyhlášením konkursu.

42. SMLOUVA O PRODEJI PODNIKU

Podnikem se rozumí soubor hmotných, nehmotných a osobních složek podnikání.
K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které slouží podnikateli a slouží k provozování podniku nebo vzhledem ke své povaze mají tomuto účelu sloužit.

Podnik ve smyslu smlouvy o prodeji rozšiřuje tuto definici o závazky podnikatele. Smlouva o prodeji podniku je jediným obchodním závazkovým vztahem, který umožňuje převod vlastnictví k nemovitosti.

Písemnou smlouvou o prodeji podniku se prodávající zavazuje převést na kupujícího vlastnické právo k věcem, jiná práva jiné majetkové hodnoty, jež slouží k provozování podniku a kupující se zavazuje převzít závazky prodávajícího související s podnikem a zaplatit kupní cenu.

Prodávající ručí věřiteli za splnění převedených závazku. Na kupujícího rovněž přecházejí veškerá práva průmyslového či jiného duševního vlastnictví a práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů k zaměstnancům podniku.

Kupní cena se stanoví na základě souhrnu všech věcí, práv a závazků vedených v účetnictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat