DEFINICE: souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v makroekonomické a mikroekonomické realitě.
MIKROEKONOMIKA: všímá si konkrétního odvětví či podniku
MAKROEKONOMIKA: zkoumá např. hrubí domácí produkt
NOSITELE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY JSOU
a) stát a jeho orgány (parlament, centrální banka, ČNB, státní úřady a instituce)
b) mezinárodní organizace (mezinárodní měnový fond)
c) nadnárodní organizace (MC- Donald, Shell)
CÍLE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY STÁTU
1) USPOKOJIVÉ TEMPO, RUST EKONOMIKY – zjišťuje se podle hrubého domácího produktu (ideální nárůst je meziroční 3-5 %)
2) CENOVÁ STABILITA – týká se především spotřebitelských cen (uspokojivý nárůst do 2 %)
3) PLNÁ ZAMĚSTNANOST – nesmí překročit 10% (do 9%)
4) HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA VE VSTAHU K ZAHRANIČÍ – je nutné udržovat v rovnováze dovozy i vývozy a platby ze zahraničí.
Žádné komentáře:
Okomentovat