Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní anorganická chemie

Základní anorganická chemie (těžba prvotních surovin, výroba hnojiv, kyselin, sody, chlóru, louhů atd.).

Základní význam, vzhledem k univerzálnímu použití má výroba kyseliny sírové, která je ukazatelem vyspělosti chemického průmyslu vůbec. Její přeprava je velmi obtížná, proto se závody umísťují v blízkosti spotřeby a většinou tvoří součást chemických kombinátů. Světová výroba je soustředěna v Severní Americe (přes 30 %, hlavně v USA), v Evropě, zejména v SNS (cca 22 %) a v zemích EU (20 %), ve východní Asii (zejména v Číně a Japonsku). Největšími oblastmi koncentrace jsou: průmyslový pás v USA (od Bostonu a Baltimore při Atlantiku, podíl jižních břehů velkých jezer k aglomeraci Chicago-Milwaukee), pásmo na jihu Honšú a severní část Kjúšú v Japonsku, sever a severovýchod Číny, v Evropě pak Rýnsko-westfálská oblast a prostor mezi Frankfurtem nad Mohanem a Ludwigshafenem v SRN, střední a severní Anglie, sever Francie a Itálie, Ukrajina a centrální oblast Ruska.Výroba umělých hnojiv je charakterizována zvyšováním produkce vícesložkových hnojiv, snahou o dosažení co nejvyšší koncentrace čistých živin ve finálních výrobcích a zlepšováním jejich fyzikálních vlastností k zajištění manipulovatelnosti a skladovatelnosti.

Fosforečná hnojiva
Závody na výrobu superfosfátu se, vzhledem k efektivnější přepravě surovin obsahujících fosfór a k velké spotřebě kyseliny sírové, lokalizují buď v místech spotřeby, nebo v oblastech se značnou výrobou této kyseliny. V zemích dovážejících fosfority se výroba soustřeďuje v přístavech. Jsou to přístavy Severního a Baltského more, jihoatlantského pobřeží USA i jihovýchodní Anglie, podél splavného Rýna a Dunaje a v Japonsku. Výroba fosfátové a Thomasovy moučky je zcela ovlivněna surovinovým činitelem a navazuje na metalurgické základny. V globálním měřítku připadá polovina produkce na tři země - SNS, Čínu a USA, ale rozšiřuje se počet menších producentů, včetně rozvojových zemí (mezi největší patří Brazílie, Turecko).

Draselná hnojiva
Výroba téměř ve všech zemích tíhne k místům těžby draselných solí, neboť je surovinově náročná a nevyžaduje velké množství energie. Podstatná část světové produkce je soustředěna ve státě Nové Mexiko (USA), kanadské provincii Saskatchewan, Dolním Sasku (SRN), na Uralu (Rusko).

Dusíkatá hnojiva
Výroba je soustředěna ve světových uhelných revírech a hutnických rajónech. Nové závody se budují v oblastech těžby zemního plynu nebo poblíž dálkových plynovodů (Texas a Louisiana v USA, jižní a střední oblasti Ruska atd.). Jiné energeticky náročné způsoby výroby se uplatňují v Norsku, Itálii, Francii a Japonsku. Široké uplatnění dusíkatých hnojiv a uvedené možnosti výroby jsou příčinou rychlejšího rozvoje jejich produkce ve srovnání s ostatními druhy. Největší podíl připadá na USA, SNS a Čínu (55 % světové výroby), 25 % je soustředěno v 8 zemích (Indie, Kanada, Nizozemí, Japonsko, Velká Británie, Polsko, Itálie) a 20 % je rozptýleno ve velkém počtu zemí, z nichž každá produkuje méně než 1 mil t ročně.

Žádné komentáře:

Okomentovat