Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Antropogenní příroda

Antropogenní příroda
je výsledkem vztahů (interakcí) mezi společností a přírodou "zemského obalu - biosférou" / která má přírodní i sociální stránku své existence (zůstává součástí přírody, ale zároveň existuje v systému společnosti).
Antropogenní příroda v sobě zahrnuje:
- část přírodní podstaty, která vešla do materiální výroby při produkci užitných statků,
- část přírodní podstaty, která se nestala součástí užitných hodnot (např. odpady),
- objekty, které vytvořila společnost v rámci hospodářské či jiné činnosti,
1) Pojem "životní prostředí" byl do vědecké terminologie i povědomí veřejnosti zaveden poměrně nedávno. Problematika je chápána i obsah je vymezován v různém rozsahu. V zásadě lze "životní prostředí" vymezit jako "historicky se utvářející systém, výsledek vztahů člověka a přírody a vzájemných vztahů uvnitř společnosti". Tato kapitola se zaměřuje na charakteristiku v širších územních souvislostech.
2) Příroda "zemského obalu - biosféra" (zemská kůra, dolní část atmosféry, hydrosféra, flora, fauna) se od přírody "zemského nitra" (prostřednictvím vulkanismu může působit značné hospodářské škody) liší tím, že:
- hmotný svět zde existuje v základních skupenstvích,
-jen v ní existuje život (95 % je soustředěno v hloubkách do 100 m pod pevným povrchem a 3000 m nad ním),
- vznikl zde člověk-společnost jako její specifická součást.
- jednotlivé složky přírodní biosféry více či méně deformované hospodářskou činností a existencí společnosti.
Antropogenní příroda ztrácí do jisté míry svou prvotní ("čistou") podstatu, neboť zde existuje působení objektů vzniklých (nebo vznikajících) činností společnosti na biosféru. Procesy uvnitř antropogernní přírody mohou sice probíhat podle mechaniky přírodních zákonů, ale jejich podstata může být narušena společností.
Krajinná sféra je stav antropogenní přírody v oblastech rozličné velikosti (plochy). Společnost ji formuje socio-ekonomickými vlivy a tím si vlastně "produkuje" základní charakter životního prostředí. Hospodářská činnost dodává do oběhu hmoty v krajinné sféře nové látky, většina se projevuje negativně na ekologickou rovnováhu přírodního podsystému.

Žádné komentáře:

Okomentovat