Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Proces utváření krajů

Proces utváření krajů je přirozeně provázen přechodným obdobím. Rozpočtová politika krajů je zatím spíše krátkodobá a operativní. Kraji zpracované rozpočtové výhledy, bez podrobnějších znalostí o definitivním řešení jejich fiskální kapacity a předpokládané novelizaci zákona o rozpočtovém určení daní v několika dalších letech, mají spíše orientační charakter. Vláda ve svém programovém prohlášení počítá s legislativní změnou v rozpočtovém určení daní pro kraje, ve smyslu zvýšení jejich podílu na daňových výnosech, od roku 2004. Období reálného strategického rozvojového plánování na krajské úrovni nás tedy teprve čeká. V zemích Evropské unie je strategické plánování a střednědobá rozpočtová politika na středním stupni veřejné správy a veřejných rozpočtů základem efektivního rozvoje a prosperity.

Organizace zakládané a zřizované územními samosprávnými celky
Obec a kraj nemusí všechny potřebné veřejné statky zajišťovat samostatně, nýbrž si mohou k tomu zřídit organizační složky a příspěvkové organizace (tabulka č. 3.8). Organizační složka hospodaří jménem svého zřizovatele a není ani samostatnou právnickou osobou ani účetní jednotkou. Zákon doporučuje tuto formu hospodaření pro takové činnosti, které nevyžadují velký počet zaměstnanců, nepotřebují složité a rozsáhlé strojní nebo jiné technické vybavení, nejsou vnitřně odvětvově či jinak organizačně členěné a nevstupují do složitých ekonomických nebo právních vztahů. Obec a kraj mají ve svém rozpočtu obsaženy veškeré příjmy a výdaje svých organizačních složek. Rozpočet organizační složky je součástí rozpočtu jejího zřizovatele.
Tabulka: Organizace zřizované a zakládané ÚSC
Obec Kraj
Organizační složky Organizační složky
Příspěvkové organizace Příspěvkové organizace
Obchodní společnosti (a.s., s.r.o.) Obchodní společnosti (a.s., s.r.o.)
Obecně prospěšná společnost Obecně prospěšná společnost
(Nadace, nadační fond) (Nadace, nadační fond)
Svazek obcí
Zájmové sdružení právnických osob
(obec s jinými subjekty ) Zájmové sdružení právnických osob (kraj s jinými subjekty)
Mezinárodní sdružení místních orgánů nebo právnická osoba na základě smlouvy o spolupráci Mezinárodní sdružení se zahraničními partnery (územními samosprávnými celky)
Pramen: Sestaveno podle zákonů č. 128, 129, 219, 250/2000 Sb.
Poznámka: V zákoně č. 250/2000 Sb. se sice neuvádí nadace a nadační fond, nicméně se domníváme, že tato možnost vyloučena není (je možné vyjít ze zákona o nadacích a nadačních fondech).

Žádné komentáře:

Okomentovat