Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Průmysl organické syntézy

Průmysl organické syntézy (sekundární suroviny obsahující uhlovodíky, polotovary, umělá vlákna, plasty, syntetický kaučuk atd.).
Výroba petrochemických produktů (plastů, syntetických vláken a syntetického kaučuku) patřila ještě do poloviny 70. let k nejdynamičtějším oborům. Přestože se petrochemie na světové spotřebě ropy podílí pouze 3 %, doléhají na ni důsledky výkyvů světových cen ropy mnohem více než na kterékoliv jiné odvětví. V současné době se zejména v zemích RTE rozvíjí výroba produktů tzv. třetí generace, k nimž patří nejen speciální plasty, syntetická vlákna a syntetické kaučuky specifických vlastností, ale i inovovaný sortiment pesticidů, přísad do krmiv, prostředků pro čištění vody, chemikálií pro elektroniku, potravinářský, papírenský, gumárenský průmysl atd. Začátkem 90. let se snížil podíl RTE Evropy, USA a Japonska na světové výrobě petrochemických produktů (etylén, metanol,čpavek) ve prospěch výrobců disponujících levnými zdroji ropy a plynu, především arabských států těžících ropu, vzrostl rovněž podíl SNS, Kanady a Mexika.
Výroba syntetického kaučuku úzce souvisí s rozvojem automobilismu. Konkurenční schopnost syntetického kaučuku proti přírodnímu je dána nižšími výrobními náklady. Většina světové produkce se nachází v oblastech s vyspělým průmyslem organické syntézy. Využití etylalkoholu (produkt dřevochemie) ovlivňuje budování kaučukáren v místech těžby a zpracování dřeva (severní Ural, Sibiř, Dálný Východ, skandinávské státy aj.), využívá-li se uhlí, jsou závody v místech těžby této suroviny (SRN). Na USA a SNS, jejichž podíl je téměř stejný, připadá polovina světové produkce na země EU 20 %, na Japonsko 12 °/o. Rychlý růst výroby plastů se vysvětluje možnostmi jejich využití místo řady deficitních surovin, větší hospodárností výroby a širokým uplatněním v nejrůznějších odvětvích (zejména ve stavebnictví, obalové technice a automobilovém průmyslu). Jejich snadné zpracování umožňuje podstatně snížit pracnost (ve srovnání s kovovými výrobky 3 až 10 krát), zvýšit produktivitu práce a zavést vysoký stupeň automatizace. Severní Amerika produkuje 40 % světové produkce (z toho USA 34 %), země EU přes 25 %, Japonsko a SNS po 15 %. Výroba chemických vláken (umělých i syntetických) je proti výrobě přírodních vláken vysoce efektivní, méně náročná na investice a pracovní síly. Přispívá k rovnoměrnějšímu rozmístění surovinové základny pro textilní průmysl, který se stává méně závislým na přírodních surovinách. Výroba chemických vláken dosáhne koncem století stejné úrovně jako výroba přírodních vláken a bude krýt 2/3 celosvětové spotřeby textilních surovin (proti 45 % v současné době).

Žádné komentáře:

Okomentovat