Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Strojírenský průmysl

Strojírenský průmysl
je vedoucím odvětvím průmyslové výroby, zahrnuje v sobě desítky oborů (odvětví) s různorodou strukturou a rozdílnou váhou činitelů ovlivňujících jejich rozmístění.
Strojírenský průmysl vyrábí výrobní prostředky, jeho prostřednictvím se realizují výsledky vědeckotechnického pokroku v praxi a růst produktivity i kvality práce ve všech oborech hospodářské i jiné činnosti. Výrobou předmětů krátkodobé i dlouhodobé spotřeby se ve stále větším rozsahu podílí na zvyšování hmotné a kulturní úrovně obyvatelstva. Rozsah a kvalita strojírenského průmyslu v jednotlivých zemích je ukazatelem jejich hospodářského potenciálu i úrovně vědeckovýzkumné základny.
Technická úroveň výrobních prostředků dodávaných strojírenským průmyslem působí významně na rozsah a charakter činitelů ovlivňujících rozmístění ostatních odvětví hospodářství, působí významně na prohlubování územní dělby práce a umožňuje využití přírodních zdrojů z odlehlých oblasti. Zároveň pomáhá rozšiřovat tržní (spotřebitelské) zóny,
1) V r. 1986 Mezinárodní agentura pro atomovou energii (UNSCEAR) vypracovala vyhodnocení poměru mezi přírodní radiaci (= kosmické paprsky, radioaktivní nuklidy v zemské kůře, stavebních materiálech, lidském těle) a radiací z jiných zdrojů a došla k závěru: z celkového množství radiace na Zemi činí přírodní radiace 75 %, z lékařských prohlídek 24 % a zbytek připadá na radiaci z jaderných výbuchů a výroby v jaderných elektrárnách.

prostřednictvím složité elektroniky umožňuje účinnější řízení technologických procesů ve výrobě a službách i mnohostranných ekonomických vztahů v mezinárodním měřítku. Výrobou náročných zařízení vytváří strojírenský průmysl základnu pro základní i aplikovaný výzkum ve všech oborech.
Strojírenský průmysl prochází dynamickým rozvojem a strukturálními změnami, formují se nové obory, které ještě v relativně nedávné minulosti neexistovaly, příkladem je rozsáhlý elektronický průmysl (výroba mikroelektroniky na světě se každé dva roky zdvojnásobuje a trh zdaleka není nasycen, export superpočítačů se od začátku 80. let zvyšuje ročně o 40 %). Modernizace výrobních objektů i služeb může být zajištěna především strojírenským průmyslem. Růst životní úrovně obyvatelstva rozšiřuje poptávku po spotřebních tovarech strojírenské provenience. Specializace strojírenské výroby vytváří nové schéma mezinárodní směny strojírenskými výrobky, roste jejich směna mezi vyspělými zeměmi, ale na světovém trhu se začínají prosazovat i některé rozvojové země.

Žádné komentáře:

Okomentovat