Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Komplexy s převahou náročných odvětví zpracovatelského průmyslu...

Komplexy s převahou náročných odvětví zpracovatelského průmyslu (především strojírenství) se vytvořily na základě tradice a dostatku kvalifikovaných pracovních sil ve spojení s výhodnou dopravní a tržní polohou. Většinou jsou totožné s velkoměstskými aglomeracemi a na další jejich rozvoj a strukturu působí i vědeckovýzkumná základna.
Komplexy v přístavech se rozvinuly na základě dovozu surovin a paliv v souvislosti s dopravní funkcí přístavu. V současné době jsou významnými středisky energetického a chemického zpracování ropy a v řadě z nich se rozvíjí i černá a barevná metalurgie a strojírenské obory pro jejich dopravní funkce. Jejich význam roste, což je důkazem pro tendenci "inklinace" moderního průmyslového potenciálu k pobřeží odvozené z prohlubující se mezinárodní dělby práce a "otevírání se " národních ekonomik do kontextu světového hospodářství.
Průmyslové rajóny (areály) představují plošně rozsáhlejší (od 2 do 6 tis. km a celkovou průmyslovou zaměstnaností mnohdy přesahující 1 milion pracovníků) seskupení průmyslových komplexů spojených dokonalou dopravní infrastrukturou. Územně se zformovaly na základě procesů, kde se střetávaly tendence k územnímu rozptylu a tendencemi k územní koncentraci. Tyto tendence jsou syntetickým vyjádřením objektivních zákonitostí rozmístění průmyslové výroby ještě v nedávné minulosti. Znehodnocování životního prostředí zde většinou dosáhlo takového stupně, že se začíná opět výrazně prosazovat tendence k decentralizaci (rozptylu) moderního průmyslového potenciálu mimo tradiční oblasti.

Žádné komentáře:

Okomentovat