Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

23a): Restaurování dřeva

Cílem restaurování je vrátit předmětu co nejvíce původní vzhled a původní funkci, ale i výtvarný smysl

Stanovení způsobu opravy:
Před opravou poškozeného nábytku musíme přesně vymezit rozsah poškození a rozhodnout, bude-li pouze pouze konzervován (jako staro-žitnost a ozdoba domácnosti) anebo restaurován (bude-li mu vrácena původní podoba a užitnost). Podle stavu stanovíme přesný postup práce. Než začneme s opravami, obstaráme si všechen potřebný materiál (z daného období) a nářadí, aby se nestalo, že bychom byli nuceni změnit technologic-ký postup proto, že nebyl k dostání některý přípravek. Než začneme restaurovat je třeba mít písemný souhlas majitele či organizací že souhlasí s postupem a zásahem do restaurovaného nábytku (barva, dodělat chybějící části…)

Zjištění stavu starožitných předmětů
Každý předmět zjištěný k opravě nejdříve prohlédneme, není-li napaden dřevokazným hmyzem. Jsou-li na povrchu dřeva viditelné otvory a dírky, kterými dospělý brouk opouští dřevo, poklepeme trochu kloubem prstu. Napadené dřevo zní při poklepu nejasně, téměř dutě. Dále zjišťujeme, není-li předmět napaden plísní nebo houbou či hnilobou, to ej dbře viditelné a rozpoznatelné zvenčí. Po té ověříme stav konstrukce, zda není nábytek rozviklaný a má pevné spoje. Všechny chybějící konstrukční části vyznačíme a sepíšeme. Stav povrchu zkoumáme až nakonec. Prohlédneme také ková-ní. Technologie a materiály vybíráme co nejpečlivěji. Také musíme udělat fotodokumentaci (pro porovnání před a po dále fotografie pomáhají při montáži a dělají dobrý dojem na zákazníka).

Pracovní postup
- prohlednutí předmětů, průzkum, sondáž a stanovení záměru
- demontáž (je velice důležité číslovat části nábytku, aby nedošlo k záměně)
- vysušení
- asanace
- vysušení
- petrifikace
- vysušení
- sejmutí přebytku petrifikačních lázní
- sejmutí nevhodných nátěrů
- vysušení
- oprava konstrukce
- oprava povrchové výzdoby (intarzie, řezby, malby, zlacení)
- povrchová úprava
- celková montáž
- povrchová úprava závěrečná
- úprava kování
- závěrečná retuš
- předání

Podle stavu poškození a pracovního postupu se některé pracovní úkony vynechávají, nebo se opakují. Přesto je velice důležitá přesná a pečlivá příprava, která je zárukou úspěšné práce

Průzkum a sondáž
Důležité je správné určení původní povrchové úpravy. Zjistíme-li cokoliv podezřelého na povrchové úpravě provedeme sondáž. Odhalí pů-vodní úpravu předmětu a umožní přesně určit čím a jak byla provedena poslední povrchová úprava. Sonda se provádí mechanicky, chemicky nebo kombinací obou způsobů.
Mechanická – odškrabování povrchu, chemická – rozpouštění jednotlivých nátěrových vrstev. Jako rozpouštědla používám alkohol, aceton, benzín, terpentýn, vodu. Podle výsledků zhodnotíme zda novější opravu sejmeme a vrátíme se k původní nebo ponecháme a opravíme.

Demontáž
Pokud možno předmět pro pozdější montáž vyfotíme, popíšeme a jednotlivé kusy označíme. Rozebereme předmět určený k opravě na jednotlivé díly. To znamená, že jej rozložíme ve všech uvolněných spojích. Z nábytku sejmeme kování – zámky, panty, uzávěry. Demontované díly očistíme v souvislé řadě. Lepší přehled při konečné montáži vystavovaného předmětu umožní plánek. Uchováme ulomené části pohromadě, popraskané anebo odchlípnuté části slepíme klihem. Do spáry můžeme zasunout malý klínek a lehkým poklepáváním na něj spáru uvolňujeme. Musíme dávat pozor na skleněné ozdoby a výplně. Čalounění podle rozsahu opravy případně sejmeme

Vysoušení dřeva
Předměty ze dřeva musí být před opravou suché, jinak by oprava nepřinesla žádoucí účinek a nebyla by trvanlivá. Vysoušíme zvolna a za stálé kontroly pomocí proudění suchého teplého vzduchu.

Asanace
Odstranění biologických škůdců a ochrana před nimi. V tomto případě jsou nám nápomocné různé chemické prostředky, které musí jak škůd-ce vyhubit, tak zabránit jakémukoliv jejich dalšímu šíření. Také jsou doporučované techniky – nátěrem, lázeň, zaplynování, penetrace

Petrifikace
Zpevňování dřeva. Dřevo se zpevňuje po dokonalé asanaci a vysušení, vhodnou látkou. Základem těchto látek jsou přírodní nebo umělé pryskyřice rozpuštěné v rozpouštědlech, podle složení pryskyřice i rozpouštědla. Mají různé vlastnosti a především se liší po ztvrdnutí, leskem a od-stranitelnosti přebytku roztoku z povrchu předmětu, což je důležité pro konečnou povrchovou úpravu. Účelem zpevnění je spojit dřevěné piliny a zpev-nit dřevěná vlákna, neočekáváme, že petrifikační roztok vyplní i otvory a chodby vyhlodané dřevokazy. Ty musíme vyplnit sami.

Odstraňování starých nátěrů
Odstraňovač starých nátěrů je průmyslový přípravek k odstraňování nátěrů až na holé dřevo. Není upotřebitelný ke snímání jednotlivých nátěrů na křídovém podkladě. Je velmi účinný při odstraňování z rovných ploch. Nanáší se na plochu pomocí většího štětce ve stejnoměrné vrstvě. Chvíli počkáme a poté odstraníme kašovitou hmotu. Tento postup opakujeme dokud není povrch zbaven nežádoucí vrstvy nátěru. Poté plochu obrousí-me nebo omyjeme acetonem či terpentýnem. Po vysušení můžeme pokračovat v dalších operacích.

Opravy nábytkové konstrukce
Jedním z důvodů proč opravujeme je porouchaná konstrukce a polámané nebo jinak znehodnocené nosné části, zdobné lišty anebo jiné části. Nábytek vyspravujeme až když jsou všechny jeho spoje uvolněné. Nahradíme chybějící části. Nábytek vyspravujeme až když jsou všechny jeho spoje uvolněné. Nahradíme chybějící části, vyspravíme jednotlivé díly, praskliny vyšpánujeme a sklížíme jednotlivé plochy. Zdobné lišty sejmeme před opravou konstrukce a vrátíme je zpět až při konečné povrchové úpravě. Místo zlomu jednotlivých částí nikdy neodlamujeme a třísky neodstraňujeme dokud si celý zlom a jeho okolí neprohlédneme. Pokud je dřevo zlomené tak, že jdou oba kusy bez využití větší fyzické námahy zpět k sobě, potom vyvrtáme do obou 3 – 5 cm hlubokou díru na kolíček. Poté oba zlomy i kolíček natřeme lepidlem a zlom spojíme (v některých případech jde využít lepený spoj na tupo)

Doplňování chybějících částí
Musíme dbát na to, abychom použili stejný materiál a aby šla léta (textura – fláce u dýhy která se doplňuje) doplněného kusu souběžně s celou částí dřeva. Přesný tvar obkreslíme z jiného, stejně tvarového kusu. Hrubý tvar vklížíme na místo a po zatvrdnutí lepidla pomocí dlát tvarujeme do původní podoby. Velice důležité je odhadnout stáří dřeviny, kterou budeme nahrazovat, aby nedošlo k barevným rozdílům

Závěrečné pracovní úkoly
Zahrnují především konečné povrchové úpravy jak olakování, voskování, leštění, patinování, polychromování

Montáž
Konečnou montáž, sesazování a klížení provádíme, když jsou všechny díly opravené a je dokončená jejich povrchová úprava. Nejdříve sklížíme všechny plochy a části korpusu, potom připevňujme ozdobné prvky, lišty, sloupyk a kování. Postupujeme dle plánu či fotografií, které jsme si zhotovili před demontáží.

Předání
Důkazem dobré práce je spokojenost zákazníka, nebo že se zákazník vrátí

Žádné komentáře:

Okomentovat