Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

8a. Podnikání, druhy živností.

8a. Podnikání, druhy živností. Živnost, živnostenské oprávnění, neoprávněné podnikání, druhy živností.


Podnikání může provozovat právnická nebo fyzická osoba. Fyzická osoba je občan, který si zařídí živnostenský list (případně se přihlásí jako zemědělec) a splní další podmínky pro podnikání vyplývající ze Živnostenského zákona, daňových zákonů, zákonů o důchodovém, sociálním a zdravotním pojištění apod. Právnická osoba podniká jménem celé společnosti, tedy všech spoluvlastníků, a k jejímu vzniku nestačí živnostenské listy jejích zakladatelů, ale právní smlouva mezi nimi. Živnostenské podnikání je nejschůdnější cesta, jak začít podnikat. Kdo chce tímto způsobem podnikat, musí požádat o vydání tzv. živnostenského listu, což je oprávnění podnikat v příslušné živnosti. Pro vydání živnostenského listu jsou různé podmínky pro druhy živností (společná je trestní bezúhonnost) a předepisuje je Živnostenský zákon. Živnostenský zákon dělí živnosti především podle podmínek získání živnostenského oprávnění na dvě skupiny:

Živnosti ohlašovací
Živnosti ohlašovací (volné, řemeslné, vázané) - oprávnění provozovat živnost vzniká podáním písemného ohlášení na předepsaném tiskopise u příslušného živnostenského úřadu, případně dnem, který podnikatel uvede v ohlášení jako den zahájení své podnikatelské činnosti. Vznik živnostenského oprávnění u těchto živností tudíž nevyžaduje souhlas či rozhodnutí živnostenského úřadu. Pokud podnikatel splnil všechny podmínky stanovené zákonem pro danou živnost, může živnost provozovat ještě předtím, než mu bude vydán živnostenský list.
Podle podmínek, které musí ohlašovatel při ohlášení živnosti splňovat, zejména však podle požadované odborné způsobilosti, se rozlišují tři druhy ohlašovacích živností:

živnosti volné,
u nichž zákon nevyžaduje odbornou způsobilost a může je tedy provozovat každý, kdo splňuje všeobecné podmínky pro výkon živnosti. Obory živností volných stanovuje vláda nařízením.

živnosti řemeslné,
kde musí zájemce o získání živnostenského oprávnění vedle všeobecných podmínek splňovat i zvláštní podmínky provozování živnosti (odbornou způsobilost). Jsou zde zahrnuta pouze ta řemesla, která mohou v případě neodborného provádění ohrozit život nebo zdraví lidí. Seznam těchto živností je přesně vymezený zákonem.

živnosti vázané,
u nichž musí zájemce o získání živnostenského oprávnění vedle všeobecných podmínek splňovat i zvláštní podmínky provozování živnosti (odbornou způsobilost získanou jinak než běžným vzděláním a praxí). Zpravidla se jedná o různé průkazy způsobilosti dle zvláštních vyhlášek. Seznam těchto živností a podmínek stanovených jako průkaz odborné způsobilosti je přesně vymezený zákonem.

Živnosti koncesované
Živnosti koncesované mohou být provozovány výhradně na základě státního povolení (koncese). Oprávnění provozovat živnost v tomto případě vzniká až dnem doručení koncesní listiny, která je dokladem o udělené koncesi. Na vydání koncesní listiny není právní nárok, její vydání může být při existenci zákonných důvodů žadateli odepřeno. Mezi živnosti koncesované patří výhradně živnosti v oborech uvedených v příloze č. 3 Živnostenského zákona. Mezi koncesované živnosti jsou řazeny zásadně obory, u kterých je riziko ohrožení života, zdraví, majetku a zákonem chráněných veřejných zájmů zvlášť vysoké.

Zvláštním druhem živnosti jsou živnosti provozované průmyslovým způsobem, takzvané průmyslové živnosti.

Živnosti průmyslové
Tato zákonná úprava se týká především průmyslových podniků, protože jejich různorodé činnosti se jen obtížně dají zařazovat do úzce vymezených živností. Podnik takto získá živnostenské oprávnění pouze na konečný výrobek. Živnost je provozována průmyslovým způsobem, pokud jde o činnost zahrnující v rámci jednoho pracovního procesu více dílčích činností, které samostatně naplňují znaky živnosti a využívající organizačního oddělení výkonu dílčích prací, postupů nebo úkonů (společnost je rozdělena na jednotlivé provozy, případně dílny). Aby živnost byla považována za provozovanou průmyslovým způsobem, musí splňovat současně oba uvedené pojmové znaky.

Neoprávněné podnikání je trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo neoprávněně ve větším rozsahu poskytuje služby nebo provozuje výrobní nebo jiné výdělečné podnikání

Žádné komentáře:

Okomentovat